NAJVEĆI KUPAC

Kina plaćanjem iranske nafte u juanima pritišće SAD

08.05.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Kina je pronašla način kako zaobići američke sankcije nad Iranom i nastavila je s kupovinom sirove nafte. Naime, kako bi Iran bez ikakvih problema mogao primati isplate, Kina je naftu odlučila plaćati juanima

Novčane transakcije vezane uz naftu u većini slučajeva obavljaju se u dolarima, ali upravo zbog sankcija Iran ne može prihvatiti isplate u američkoj valuti.

Isplate u juanima Iran koristi kako bi od Kine kupio robu i usluge, potvrdio je Mohammed Reza Fayyad, iranski veleposlanik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, javlja BBC.

Kina je inače najveći kupac iranske sirove nafte, a SAD od Pekinga traži da se priključi međunarodnom bojkotu Irana zbog nuklearnog programa kojega se Teheran ne želi odreći.

Peking ovim potezom pokušava promovirati korištenje juana kao međunarodne valute i konkurenta dolaru zbog čega je, uz postojeću tečajnu burzu, otvoren i novi off-shore centar u Londonu.

Početkom godine i Indija je najavila da će iransku naftu plaćati zlatom umjesto američkim dolarima te se očekivalo da će i Kina učiniti isto. Indija i Kina zajedno kupuju oko milijun barela nafte dnevno od Irana, odnosno oko 40 posto iranskog izvoza, a zamjenom dolara zlatom Iran će ublažiti učinak sankcija.

Indijska odluka, procjenjivali su tada analitičari, mogla bi dovesti do pada vrijednosti dolara i rasta cijene zlata na svjetskom tržištu, pogotovo ako se i druge zemlje odluče za takvu vrstu plaćanja.