POZIV SEULU DA PRIPAZI

Kina osudila napad na civilni zrakoplov u J. Koreji

21.06.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvala je u ponedjeljak Južnu Koreju da zajamči sigurnost civilnih zrakoplova koji prelijetaju tu zemlju nakon što su južnokorejski marinci greškom otvorili vatru na civilni zrakoplov

Zrakoplov je bio Airbus A320 kompanije Asiana Airlines koji je doletio iz Kine i slijetao u glavnu seulsku zračnu luku Incheon.

'Mi smo obaviješteni o slučaju i diplomatskim smo putevima izrazili našu zabrinutost juužnokorejskoj strani', rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za tisak.

'Mi se nadamo da će južnokorejska strana poduzeti učinkovite korake kako bi spriječila da se takav incident ponovi i osigura sigurnost civilnih zrakoplova i putnika u njima koji nadlijeću južnokorejski zračni prostor'.

Izvor iz južnokorejskog ministarstva obrane je rekao da zrakoplov, u kojem je bilo 119 putnika i članova posade, nije bio oštećen jer je letio izvan dometa pušaka K-2.

Novinska agencija Yonhap i drugi mediji pišu kako su vojnici vjerovali da zrakoplov leti sjeverno od uobičajenog koridora. Dužnosnici tvtke Asiana tvrde da zrakoplov nije napuštao predviđenu rutu.