neprijateljski ton

Kina optužuje SAD za zastoj u odnosima

26.07.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Kina je optužila SAD za zastoj u odnosima dviju zemalja, tvrdeći da Washington "izmišlja neprijatelja", zauzevši u ponedjeljak tijekom sastanka sa zamjenicom američkog državnog tajnika Wendy Sherman neprijateljski ton

Sherman, drugorangirana osoba američke diplomacije, u nedjelju je doputovala na rijetke izravne razgovore u sjeverni grad Tianjin, u vrijeme pogoršanja odnosa između dva najveća svjetska gospodarstva.

"Američko-kineski odnosi su u zastoju i suočeni su s ozbiljnim teškoćama", rekao je na sastanku zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Xie Feng, prenosi državna televizija.

"SAD želi raspiriti nacionalne osjećaje tako što Kinu proglašava imaginarnim neprijateljem", dodao je.

Sherman, koja je u sklopu azijske turneje posjetila Japan, Južnu Koreju i Mongoliju, kasnije u ponedjeljak će se sastati s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem.

On je u subotu upozorio da Peking ne pristaje na "superiornu" ulogu SAD-a u odnosu na Kinu, dan nakon što je Kina uvela sankcije protiv bivšeg američkog ministra trgovine Wilbura Rossa i drugih.

Visoki američki dužnosnik pojasnio je poziciju Sherman u razgovorima s kineskim kolegama, rekavši da je SAD za konkurenciju s Pekingom, ali u skladu s pravilima kako bi se izbjegli sukobi.

Američka vlada i Kongres kritiziraju kinesku politiku u Hong Kongu i u Xinjiangu, a Senat je ovaj mjesec donio zakon kojim se zabranjuje uvoz iz te regije zbog kršenja radničkih prava.