OMALOVAŽAVANJE DOMAĆINA

Kina na skup MMF-a u Japanu ne šalje ključne ljude

10.10.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond u srijedu je potvrdio da guverner središnje kineske banke neće predvoditi kinesko izaslanstvo na polugodišnjem sastanku MMF-a koji će se održati ovoga tjedna u Tokiju, što izgleda kao kinesko omalovažavanje domaćina skupa Japana.

MMF je kao razlog nedolaska Zhou Xiaochuana naveo njegov raspored obveza no ta odluka slijedi nakon pogoršanja odnosa između Japana i Kine zbog spora oko suvereniteta nad malim otočjem u Istočnom kineskom moru. Spor je praćen nasilnim prosvjedima i pozivima na bojkot japanskih proizvoda u Kini.

'Prije dva dana obaviješteni smo da bi raspored guvernera Zhoua mogao zahtijevati otkazivanje njegovog izlaganja u Tokiju', rekla je glasnogovornica MMF-a. 'Sada je potvrđeno da će ga zastupati njegov zamjenik Yi Gang'. Zhou je trebao održati zaključno izlaganje u nedjelju.

MMF-ovo priopćenje potvrđuje izvješće kineske agencije Xinhua od utorka da kinesku delegaciju neće voditi najviši dužnosnici.

Po kineskom protokolu samo najviši dužnosnici obično vode takva putovanja no Xinhua je izvijestila da će umjesto njih na sastanak u Tokiju doći zamjenik guvernera središnje kineske banke te doministar financija. Japan će biti domaćin skupova MMF-a i Svjetske banke prvi puta u gotovo pola stoljeća. Očekuje se da će skupovima nazočiti oko 20.000 ljudi po čemu će biti jedne od najvećih međunarodnih konferencija.