sabotaža izvana

Kina, Iran i Rusija žele utjecati na rezultate američkih predsjedničkih izbora

08.08.2020 u 07:50

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik američke kontraobavještajne službe u petak je upozorio da će Rusija, Kina i Iran pokušati utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u, pri čemu Rusija već pokušava potkopati izglednog demokratskog kandidata Joe Bidena.

U neuobičajenoj javnoj objavi, direktor Nacionalnog kontraobavještajnog i sigurnosnog centra Willian Evanina poručio je da te zemlje koriste on-line dezinformacije i druge načine u pokušaju utjecanja na glasače, izazivanja nereda i potkopavanja povjerenja američkih glasača u demokratski proces.

Protivnici izvana također bi mogli pokušati umiješati se u američki izborni sustav, pokušavajući sabotirati proces glasovanja, krasti izborne podatke ili dovoditi u pitanje valjanost izbornih rezultata, upozorava Evanina.

Ranije višekratne provjere američkih obavještajnih agencija rezultirale su 2017. zaključkom da je Rusija u izbornoj kampanji 2016. djelovala kako bi ojačala poziciju sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa a potkopala šanse njegove protivnice Hillary Clinton. Rusija to niječe, a Trump se uvijek naroguši kad to čuje.

Evanina je u petak upozorio da Rusija već ide na bivšeg američkog potpredsjednika Bidena i na ono što smatra antiruskim američkim "establišmentom".

Kazao je i da proruski orijentiran ukrajinski političar Andrij Derkach "širio tvrdnje o korupciji" kako bi potkopao Bidenovu kampanju i Demokratsku stranku. Trumpovi zagovaratelji u američkom Senatu pokrenuli su istrage oko umiješanosti Bidenovog sina Huntera u navodne poslovne aktivnosti u Ukrajini.

Evanina je kazao i da "sudionici povezani s Kremljom" također pokušavaju "ojačati kandidaturu predsjednika Trumpa putem socijalnih mreža i ruske televizije". Njegovo priopćenje najjasnija je sugestija obavještajne zajednice da Rusija preferira jednog od dvojice kandidata u izbornoj utrci 2020.

Po njegovim riječima, Kina priželjkuje da Trump ne osvoji drugi predsjednički mandat, jer ga Peking smatra previše nepredvidljivim. Kako je rekao, Kina pojačava napore da utječe na američku politiku uoči izbora u studenome kako bi pokušala utjecati na smjer američke politike te pritišće američke političare koje smatra protukineskim.

Evanina ističe da Iran vjerojatno koristi on-line taktike poput širenja dezinformacija kako bi diskreditirao američke institucije i predsjednika Trumpa te izazvao nezadovoljstvo kod američkih glasača.

"Motivacija Teherana da poduzima takve aktivnosti djelomično je potaknuta percepcijom da bi reizbor predsjednika Trumpa rezultirao nastavkom američkog pritiska na Iran u nastojanju da izazove promjenu režima", tvrdi Evanina.

Čelnici senatskog odbora za nacionalnu sigurnost, republikanac Marco Rubio i demokrat Mark Warner zahvalili su Evanini na njegovim upozorenjima i dodali da bi svi Amerikanci "trebali uložiti napor da spriječe vanjske sudionike da budu u mogućnosti miješati se u naše izbore, utjecati na našu politiku i potkopavati povjerenje u naše demokratske institucije".

Glasnogovornik Trumpove izborne kampanje Tim Murtaugh, reagirajući na to priopćenje, kazao da je Trump bio "tvrđi prema Rusiji od ijedne administracije u povijesti".

"Ne trebamo niti želimo strano miješanje, a predsjednik Trump će Bidena pošteno pobijediti", dodao je.

Bit će ovo neobična godina za američke glasače. Očekuje se da će pandemija koronavirusa nagnati mnoge glasače u SAD-u da glasuju putem pošte, što bi moglo produljiti vrijeme do objave izbornog pobjednika. Trump se protivi ideji glasovanja putem pošte, tvrdeći, suprotno istraživanju, da će to vjerojatno rezultirati izbornom prijevarom.