na putu za vladivostok

Kim Jong Un smijenio svoju desnu ruku; glavnog pregovarača s Pompeom

24.04.2019 u 12:24

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un, koji je u srijedu doputovao u posjet Rusiji, smijenio je svog najbližeg suradnika Kim Yong Chola, glavnog pregovarača s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap u srijedu navodeći dužnosnika južnokorejskoga parlamenta

Kim Yong Chol bio je čelnik Odjela ujedinjene fronte, tijela sjevernokorejske Radničke stranke koje se bavi odnosom s Južnom Korejom i sve više sa Sjedinjenim Državama. Yonhap nije dao objašnjenje za tu smjenu.

Vijest o smjeni objavljena je u vrijeme kad je Kim Jong Un doputovao svojim oklopljenim vlakom u Vladivostok na krajnjem istoku Rusije, gdje bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Smijenjeni Kim Yong Chol bio je glavni predstavnik sjevernokorejskog čelnika. Istaknuo se na drugom summitu između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Vijetnamu u veljači, koji je propao zbog neslaganju u pogledu sjevernokorejskoga nuklearnog programa.

Posjetio je Bijelu kuću u siječnju kako bi se sastao s Trumpom.

Južnokorejska državna obavještajna služba zasad nije potvrdila izvješće.

Izvješće o smjeni objavljeno je nakon što je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova reklo prošli tjedan da više ne želi pregovarati s Pompeom te da bi ga trebao zamijeniti netko zreliji.

Kim Jong Un upozorio je da bi neuspjeh pregovora u Vijetnamu mogao oživjeti napetosti te da ga susret s Trumpom zanima samo ako će SAD pokazati veću fleksibilnost.

Za promjenu njihova stava dao je rok od godinu dana.