PIŠEM TI PISMO

Kim Jong Un poslao Trumpu novogodišnju poruku u novom tonu

31.12.2018 u 09:07

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un poslao je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu 'pomirljivu poruku' u trenutku kad su zastali pregovori o nuklearnom programu te zemlje, objavio je u ponedjeljak južnokorejski list Chosun Ilbo

Kimova poruka u obliku pisma predana je u petak, navodi list pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore. U izvješću se ne navode detalji poruke no piše kako se odnosi na pregovore dvije zemlje te je pomirljivoga tona.

U nedjelju ured južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina objavio je da je Kim poslao pismo južnokorejskom kolegi u kojem poručuje da želi više međukorejskih summita u sljedećoj godini kako bi se postiglo nuklearno razoružanje poluotoka.

Ni američko ministarstvo vanjskih poslova ni američko veleposlanstvo u Seulu nisu imali komentara na izvješće o Kimovoj poruci Trumpu. Moonov ured nije želio potvrditi pisanje lista.

'Postoji kanal za dijalog Sjeverne Koreje i SAD-a kojim aktivno komuniciraju no ne znam je li to imalo formu pisma ili nečega drugog', kazao je glasnogovornik Moona u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Na summitu s Trumpom u lipnju Kim se obvezao na napore prema denuklearizaciji.

No, obje strane imale su teškoća u ostvarenju toga a tek trebaju dogovoriti i novi termin sastanka američkog državnog tajnika Mikea Pompea i višeg sjevernokorejskog dužnosnika Kim Yong Chola nakon iznenadnog otkazivanja susreta u studenome.

Državni mediji u Pjongjangu odaju priznanje Trumpu za njegovu spremnost da nastavi dijalog no napali su State Department zbog jačanja sankcija.

  • +7
Trzavice na korejskom poluotoku Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zastali pregovori imali su utjecaja i na međukorejske odnose i Kim nije posjetio Seul ove godine kao što je bilo dogovoreno na summitu dviju Koreja u rujnu u Pjongjangu.

Chosun Ilbo piše da je Kim u pismu Moonu poručio da bi došao u Seul u bliskoj budućnosti nakon novogodišnjeg obraćanja naciji u utorak.

Kimovo novogodišnje obraćanje pruža rijetku priliku za javni nastup mladog vođe i pozorno ga prate susjedne države jer otkriva smjernice njegove unutarnje i vanjske politike.

Prema Moonovu glasnogovorniku Kim je u pismu južnokorejskom predsjedniku kazao kako žali što nije došlo do njegova planiranog posjeta Seulu izražavajući 'čvrstu odlučnost' da do njega dođe.