PROTUZRAČNIM TOPOM

Kim Jong-un brutalno smaknuo svog ministra obrane?!

13.05.2015 u 10:52

Bionic
Reading

Sjevernokorejski diktator odlučio je smaknuti vlastitog ministra obrane i to na posebno brutalan način – topom namijenjenim za protuzračnu obranu, javlja ugledna novinska agencija France Presse

Kako javlja AFP, pozivajući se na izvore južnokorejskih obavještajaca, kao razlozi za smaknuće navode se 'neposlušnost' i činjenica da je nesretni ministar zaspao za vrijeme službenog vojnog skupa.

Bude li ova vijest potvrđena, radit će se o još jednoj demonstraciji surovosti i nemilosrdnosti Kim Jong-una, koji je 2013. smaknuo svog ujaka i dugogodišnjeg političkog mentora Jang Sung-thaeka.

France Presse navodi kako bi ovaj događaj mogao ukazivati na nestabilnost u samom vojno-političkom vrhu Sjeverne Koreje i to neposredno nakon što je Kim Jong-un prošlog tjedna iznenada otkazao svoj posjet Moskvi kako bi se mogao posvetiti 'unutarnjim problemima'.


Prošlog mjeseca Južnokorejska državna obavještajna agencija (NIS) objavila je kako je Kim Jong-un samo ove godine dao smaknuti čak 15 visokorangiranih dužnosnika, uključujući dva doministra. Na sastanku koji je u srijedu sa zastupnicima u južnokorejskom parlamentu održao zamjenik direktora NIS-a, Han Ki-beom, rečeno je da su stotine ljudi krajem travnja prisustvovale smaknuću sjevernokorejskog ministra obrane. Samo smaknuće izvedeno je, tvrde obavještajni izvori, protuzračnim topom kalibra 14,5 milimetara.

Takva ultranasilna metoda smaknuća je, prema istim izvorima, uobičajen način izvršenja smrtne kazne nad visokorangiranim dužnosnicima u Sjevernoj Koreji, jer vodstvo stranke odnosno države želi ostalima jasno dati do znanja što će im se dogoditi u slučaju bilo kakvog neposluha.