IZDAJA POLUBRATA

Kim Jong-nam: Sjevernokorejski režim će propasti!

17.01.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Kim Jong-nam, sin Kim Jong-ila koji je trebao naslijediti svog oca, ocjenjuje da bi reforme poduzete da se izbjegne rušenje sjevernokorejskog gospodarstva mogle dovesti do propasti režima u Pjongjangu, navodi se u knjizi japanskog novinara koja bi trebala biti objavljena ovoga tjedna

Kim Jong-nam, stariji polubrat novog čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una i sin preminulog 'Dragog vođe' Kim Jong-ila, sugovornik je japanskog novinara Yojija Gomija u knjizi 'Moj otac Kim Jong-il i ja' koja izlazi u petak u Japanu.

Gomi je nekadašnji dopisnik Tokyo Shimbuna iz Seula i Pekinga.

U knjizi temeljenoj na razmjeni e-mailova i različitim intervjuima, posebice dugom razgovoru od prošle godine u Macau, Kim Jong-nam ističe da se komunistički režim suočava s nerješivom dilemom.

'Bez reforme, gospodarstvo će se urušiti. Ali reforme će dovesti do krize i propasti režima', objašnjava on.

Sredinom i krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, Kim Jong-nam smatrao se favoritom za nasljednika oca koji je i sam na čelu države naslijedio svojeg oca, utemeljitelja komunističke Sjeverne Koreje, Kim Il-sunga.

Pao je u nemilost početkom 2000-ih i otad živi u inozemstvu, između Macaa, gdje stanuje u luksuznoj vili sa suprugom i dvoje djece, i Pekinga, gdje također posjeduje kuću.

'Sjeverna Koreja je vrlo nestabilna', upozorio je on u knjizi. 'Moj otac je vodio zemlju uz podršku vojske, ali je vojna vlast postala premoćna', naglasio je on. 'Ako prijenos vlasti ne uspije, vojska će sigurno preuzeti vlast', dodao je.