treća razmjena

Kijev i proruski separatisti započeli novu razmjenu zatvorenika

16.04.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Ukrajinske vladine snage i proruski separatisti na istoku Ukrajine započeli su razmjenu zatvorenika, objavio je u četvrtak ured ukrajinskog predsjednika

To je prva razmjena u 2020. godini. U Ukrajinu će se vratiti njezinih 19 građana, priopćio je ured predsjednika. Nije navedeno koliko će zatvorenika Ukrajina vratiti. U sukobima od 2014. ubijeno je više od 13.000 ljudi, a dio Ukrajine kontroliraju separatisti.

'Trenutno oslobađanje pokazuje učinkovitost predsjedničke strategije i poštivanje sporazuma koji su postignuti tijekom normandijskog samita u prosincu 2019.', priopćeno je.

Ova je treća razmjena zatvorenika u mandatu Volodimira Zelenskija koji je prošle godine izabran za ukrajinskog predsjednika uz obećanje da će okončati sukob.

Zelenskij je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u prosincu dogovorio povratak zatvorenika kući i brojni su vraćeni krajem prošle godine.

Ured ukrajinskog predsjednika je izvijestio da se nastavljaju pregovori o oslobađanju Ukrajinaca iz Rusije i s Krima, ukrajinskog teritorija koji je Rusija anektirala 2014.