PODRŠKA MIRU

Ki-moon kritizirao Izrael zbog izgradnje naselja

30.03.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je Izrael da zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali, označivši okupaciju palestinskog teritorija neodrživom i apelirajući da se ona okonča

'Ovo je ključno vrijeme za ostvarenje rješenja u vidu dvije države. Okupacija koja je započela 1967. godine moralno je i politički neodrživa i mora se okončati. Palestinci imaju legitimno pravo na osnivanje nezavisne i održive vlastite države', rekao je Ki-moon, otvarajući u Urugvaju sastanak podrške izraelsko-palestinskom miru.

Ban je, istovremeno, istaknuo da 'Izrael ima pravo živjeti u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih i sigurnih granica', prenose izraelski mediji.

'Mora biti pronađen način da Jeruzalem postane glavni grad dvije države, Izraela i Palestine, sa svima dostupnim svetim mjestima. Mora biti pravednog i dogovorenog rješenja za produžene patnje palestinskih izbjeglica', priopćio je Ki-moon.

On je upozorio da se datum za 'postizanje izraelsko-palestinskog sporazuma o pitanjima stalnog statusa i završetak dvogodišnjeg programa Palestinske uprave o izgradnji države brzo približava', a da su palestinsko-izraelski pregovori u 'zabrinjavajućem zastoju'.

Pregovori Izraela i Palestinaca prekinuti su u rujnu, nakon što je Izrael ponovno pokrenuo gradnju naselja na Zapadnoj obali.

Pozvao je Izrael da okonča 'akcije koje unaprijed određuju ishod (diplomatskog) procesa', misleći na izgradnju u židovskim naseljima na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, rušenje palestinskih kuća i druge oblike nasilja.

Generalni tajnik UN-a pohvalio je Palestinsku upravu za njezine napore na izgradnji državnih institucija i snage Palestinske uprave za održavanje sigurnosti na Zapadnoj obali.