(NE)PRIZNATA DRŽAVA

Ki-moon izbjegao slikanje uz zastavu Kosova

24.07.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon stigao je u utorak iza 12 sati u posjet Kosovu, tijekom kojeg će se, sukladno svojoj najavi o posjetu koji će biti u skladu s Rezolucijom 1244, sastati s najvišim kosovskim dužnosnicima izvan službenog sjedišta kosovskih institucija

Čelnik UN-a odlučio je tijekom posjeta regiji jugoistočne Europe posjetiti i Kosovo najavivši da će se on odvijati u kontekstu posjeta široj regiji te 'sukladno Rezoluciji 1244', koja Kosovo stavlja pod upravu UN-ove misije UNMIK-a.

Odmah po slijetanju u Prištinu Ban Ki-moon se u zgradi zračne luke sastao s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom, a tu će se susresti i s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. Očekuje se da glavni tajnik poslije susreta s kosovskim premijerom održi tiskovnu konferenciju.

Nakon susreta s kosovskim dužnosnicima glavni tajnik UN-a sastat će se s predstavnicima misije UN-a i drugih međunarodnih misija na Kosovu, a tijekom poslijepodneva trebao bi posjetiti manastir Visoki Dečani te Prizren.

Kosovske institucije, točnije ured predsjednice Jahjaga i premijera Thacija već par mjeseci su angažirani oko posjeta Ban Ki-moona, a tijekom pripreme susreta u uredu glavnog tajnika UN-a odbili su susrete uz državne počasti i zajedničku tiskovnu konferenciju s kosovskim čelnicima na kojoj bi bila istaknuta zastava Kosova.

Odluka glavnog tajnika UN-a donesena je iz straha da se njegov posjet Kosovu ne protumači kao ekvivalent posjeta koje je već imao u zemljama regije s obzirom da UN nije priznao Kosovo, rekli su diplomatski izvori prištinskim medijima.