PRITISAK NA SRBE

KFOR uspostavlja kontrolu na sjeveru Kosova

13.10.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Mirovne snage NATO-a u četvrtak su krenule u akciju zatvaranja ilegalnih prijelaza na sjevernoj granici Kosova sa Srbijom, pojačavajući pritisak na Srbe koji su blokirali službene granične prijelaze

Srbi sa sjevera Kosova blokirali su dva glavna cestovna pravca južno od granice u znak prosvjeda protiv uspostave kosovske carine i policije na granici. Srbi su otvorili alternativne rute, zaobilazeći granične prijelaze.

Snage NATO-a na Kosovu - KFOR - koje broje 6.250 vojnika, pokrenule su operaciju 'uspostave kontrole' u blizini graničnog prijelaza Jarinje 'da bi spriječile korištenje ilegalnih pravaca i zaustavile krijumčarenje'. KFOR je priopćio da djeluje na zahtjev policijske i pravosudne misije EU-a uspostavljene na Kosovu 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti.

Zapovjednik KFOR-a, general bojnik Erhard Drews kazao je da 'KFOR zadržava pravo uklanjanja barikada' te da ih neće tolerirati unedogled. Operacija je uslijedila dan nakon što je Europska komisija preporučila kandidatski status Srbiji za članstvo u Europskoj uniji, uz napomenu da popravi odnose s Kosovom.