BURNO NA JARINJU

KFOR suzavcem razbija barikade na Kosovu

27.09.2011 u 08:47

Bionic
Reading

Pripadnici američkog kontigenta KFOR-a rano jutros uz suzavac su razbili barikadu na alternativnom putnom pravcu koji od Jarinja vodi prema centralnoj Srbiji, javlja srpski B92

Kako javlja srpski B92, ljudi koji su noć proveli na barikadi kažu da su vojnici bili brutalni, bacili su suzavac i vezali momke koji su se tamo nalazili.

Jednom od njih morala je biti pružena i liječnička pomoć. Četvorica Srba su privedeni pa pušteni i svima koji se približe bodljikavoj žici koju postave vojnici prijete uhićenjem.

Jedinice KFOR-a rano jutros pokrenule su novu akciju uklanjanja barikada na administrativnom prijelazu Jarinje i privremeno uhitile više osoba.

Ovaj put vojnici KFOR-a započeli su uklanjanje barikade od zemlje i šljunka na putu oko njihove baze iznad administrativnog prijelaza Jarinje, na alternativnom putu.

Također, KFOR od jutros uhićuje i sve one koji koriste alternativni put oko Jarinja. Jutros iza 7.00 sati njemački vojnici su lišili slobode i dvije osobe koje su se našla na tom putu iz pravca Raške.

Načelnik civilne zaštite u Leposaviću Radomir Bogdanović je, također, uhićen i dalje se nalazi u bazi KFOR-a iznad prijelaza Jarinje, dok su ostali pušteni na slobodu. Ovaj putni pravac je blokiran, a situacija je napeta, piše B92.

Inače, noć na drugim barikadama na sjeveru Kosova protekla je mirno poslije sinoćnje akcije KFOR-a na Jarinju u kojoj je uklonjena barikada od pijeska.

Nabavljanje osnovnih namirnica i dalje se obavlja alternativnim putnim pravcima, što je, kako kažu trgovci, utjecalo da svi proizvodi na sjeveru Kosova poskupe.

Građani ipak ne prave zalihe i vjeruju da će se kriza koja traje više od deset dana riješiti dijalogom i dogovorom i da će se nakon dva mjeseca normalizirati život.