NA KOSOVU MIRNO, ALI I NAPETO

KFOR se povukao nakon višesatnih pregovora

29.07.2011 u 21:37

Bionic
Reading

Nakon gotovo četiri sata pregovora zapovjednika KFOR-a Erharda Buhlera i voditelja srbijanskog tima za dijalog s kosovskim vlastima Borka Stefanovića, pripadnici Kfora počeli su se povlačiti iz sela Rudare na sjeveru Kosova, kamo su stigli oko 13 sati kako bi uklonili barikade lokalnih Srba, pri čemu je Buhler poručio kako je to posljednji put da se KFOR povlači, javljaju mediji u petak navečer

Buhler je, kako izvještava srbijanska agencija Beta, u Kosovskoj Mitrovici izjavio kako je večeras posljednji put odlučio povući pripadnike Kfora i ne upotrijebiti silu, za šta ima ovlasti.

Napomenuo je da će, ako se blokada prometnica nastavi, biti primoran iskoristiti te ovlasti.

Buhler je, kako javlja agencija Tanjug, kazao kako je odluku o povlačenju postrojbi sa srpskih barikada u Rudaru donio u korist građana Zvečana, ali da to ne mijenja ništa u njegovoj odlučnosti da djeluje protiv ekstremista.

'Danas sam odustao od prisilnog prolaza jer znam da su se među građane umješale radikalne i ekstremističke strukture, koje su čak bile i naoružane', kazao je Buhler, naglasivši kako KFOR ne želi bilo koga ozlijediti.

Istaknuo je kako raspolaže dovoljnim snagama za prisilni prolaz kroz barikade i da mora uspostaviti slobodu kretanja, napomenuvši da svatko ima pravo na mirni prosvjed, ali da KFOR mora imati mogućnost opskrbe svojih postrojbi.

Dodao je kako mu je predsjednik općine Zvečan obećao da će 'dijelovi KFOR-a' moći koristiti prometnice na sjeveru za opskrbu.

Pripadnici Kfora u petak su zatvorili granične prijelaze Brnjak i Jarinje između Kosova i Srbije nakon što su prije toga lokalni Srbi na sjeveru Kosova barikadama na cestama prema tim prijelazima spriječili prolazak postrojbi Kfora.

Thaci: srbijanski dužnosnici ilegalno na Kosovu

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci u petak je na sjednici vlade rekao da se srbijanski dužnosnici Borislav Stefanović i Goran Bogdanović, koji sudjeluju u pregovorima, na Kosovu nalaze ilegalno.

'Posljednjih dana u Republici Kosovo ilegalno su boravili srpski dužnosnici. Bit ćemo veoma odlučni da taj njihov boravak tretiramo u skladu s Ustavom i zakonima Kosova. Istodobno, ni s kim nećemo pregovarati o graničnim prijelazima', rekao je Thaci.

Također je poslao poruku Srbiji, istaknuvši da njegova vlada neće razgovarati s ljudima koji upravljaju napadima na granične prijelaze.

'I dalje će biti dijaloga o dobrosusjedskim odnosima, kao što ga i treba biti, ali će se on održavati u Bruxellesu s dnevnim redom koji odredi EU, ali ni pod kojim uvjetima ga neće biti s dužnosnicima koji ilegalno borave na Kosovu', rekao je Thaci..

Predsjednik vlade Kosova također je skrenuo pozornost predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu da pregovaraju sa Srbijom bez ikakvog mandata, jer mandat za pregovore imaju samo kosovske institucije.

Glasnogovornik KFOR-a Hans Wichter izjavio je tim povodom da kontakti sa srpskom stranom nisu pregovori, već samo razgovori kako bi se doznala stajališta srpske strane, kao i kosovske, budući da srbijanska i kosovska vlada međusobno ne komuniciraju.

KFOR odsjekao sjever Kosova

Ultimatum KFOR-a Srbima na barikadi u Rudaru kod Zvečana da obustave blokadu puta prema Brnjaku istekao je u 16 sati. Zatvoreni su Jarinje i Brnjak, sjever Kosova odsječen je, javio je ranije B92. KFOR je dao Srbima rok od dva sata da odblokiraju ceste ili će oni to učiniti silom, što je potvrdio i zapovjednik Kfora Erhard Buehler.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pozvali su danas Srbe koji blokiraju puteve na sjeveru Kosova da prosvjeduju 'isključivo na miroljubiv način'.

Tri minute prije 16 sati, vojnici Kfora zatvorili su za sav promet i prijelaz Brnjak, čime je sjever Kosova odsječen od centralne Srbije.

'Mi ćemo ustrajati, tu smo s narodom, ja ću ponovo apelirati na generala Buehlera da promijeni svoju raniju odluku i pruži šansu dijalogu i dogovoru, da ako treba odemo na neko mjesto razgovarati izvan ovih napetosti', rekao je Stefanović.

Oko 15 sati, zapovjednik Buehler poručio je u Rudaru da će nastaviti pregovore o situaciji na prijelazima samo ako Srbi uklone blokade prema Jarinju, a šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović odgovorio je da nitko ne može uvjeriti lokalne Srbe da se povuku s barikada.

Buehler je ponovio da je spreman razgovarati, ali samo ako kroz Rudare prođe konvoj za opskrbu Kfora. Po njegovim riječima, neprihvatljivo je da jedinice Kfora nemaju slobodu kretanja. Ne želi upotrijebiti silu, ali ne može dozvoliti blokadu.

Formiran Krizni štab

Danas je formiran i Krizni štab, u koji su ušli predstavnici sve četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Oko 14,30, vojnici Kfora zatvorili su prijelaz Jarinje, koji se nalazi na cesti Kosovska Mitrovica - Raška.

Američki vojnici razvukli su bodljikavu žicu preko prijelaza i postavili stolicu s kartonom na kojem piše 'Zabranjen prolaz. Vratite se nazad'.

Tijekom razgovora Beuhlera s predstavnicima srbijanske vlade, čuli su se pucnjevi, a slovenski pripadnik Kfora rekao je Tanjugu da se najvjerojatnije radi o rafalu ispaljenom u zrak.

Kosovske Srbe predvodi predsjednik Skupštine općine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, a blokadu drži stotinjak Srba koji ističu da će tu ostati dok se ne postigne dogovor o vraćanju prijelaza na stanje prije intervencije kosovskih specijalaca.

Pantić je danas ranije izjavio da će tražiti prekid pregovora s KFOR-om ako današnja runda bude neuspješna.

Nekoliko stotina Srba blokiralo je oko 13,30 sati kod Leposavića konvoj njemačkih vojnika na putu od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici, javlja RTS.

Srbi su kamionima i mehanizacijom spriječili konvoj da produži prema Kosovskoj Mitrovici. Radi se o vojnicima koji su posljednjih nekoliko dana raspoređeni u bazi Kfora kod Jarinja.

U jednom trenutku među Srbima na barikadi bili su i Goran Bogdanović te Borko Stefanović, koji su zamolili Srbe da budu mirni, dostojanstveni i da ne izazivaju incidente.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović zakazala je za sutra u 14 sati izvanrednu sjednicu parlamenta o Kosovu na zahtjev vlade.