OKO ZA OKO

KFOR prijeti uzvratnim napadom na Srbe

03.12.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Erhard Drews, zapovjednik KFOR-a, izjavio je, kako prenosi Radiotelevizija Kosova, da neće tolerirati upotrebu sile prema svojim vojnicima. Ubuduće, vojnici pod njegovim zapovjedništvom odgovarat će istom mjerom na svako nasilje od strane prosvjednika na barikadama, javlja agencija Tanjug

Izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića kojom poziva Srbe da uklone barikade, Drews uzima s rezervom. 'Ne verujem u izjavu predsjednika Srbije dok ne vidim konkretne rezultate', rekao je Drews.

Pregovarači Kosova i Srbije, Edita Tahiri i Borislav Stefanović, postigli su u Bruxellesu dogovor o uspostavljanju zajedničkih integriranih graničnih prijelaza između Srbije i Kosova. No Beograd i Priština šalju proturječne poruke o dogovoru u Bruxellesu.

'Imajući na umu da će se od strana zahtijevati postupno usklađivanje njihovih zakonodavstava s pravnim tekovinama EU, strane su postigle suglasnost o konceptu integriranog upravljanja prijelazima koji je razvila EU. Koncept integriranog upravljanja prijelazima će se postupno provoditi čim to bude moguće u praksi', navodi se u priopćenju EU, dodajući da se procjenjuje da će dogovor o slobodi kretanja biti postignut od 26. prosinca.

To znači, precizira se u priopćenju, da će 'strane postupno formirati zajedničke, integrirane, pojedinačne i sigurne prijelaze' na svim zajedničkim graničnim prijelazima, a i Eulex će biti nazočan u skladu sa svojim mandatom.

Srbi koji već četvrti mjesec prosvjeduju na barikadama, već na samu najavu mogućnosti formiranja zajedničkih prijelaza rekli su da ne pristaju na to jer bi to predstavljalo uvođenje kosovske vlasti na granične prijelaze sa Srbijom, a oni su na barikadama upravo kako bi onemogućili nazočnost prištinskih institucija na sjeveru Kosova.