SRBIJANSKA SKUPŠTINA ZASJEDA DO PONOĆI

KFOR noćas čisti barikade na Kosovu?

30.07.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Dok u Srbiji traje izvanredna sjednica o Kosovu, KFOR će tijekom noći krenuti u akciju čišćenja barikada u sjevernom dijelu Kosova, neslužbene su informacije koje ima VLM

U selo Rudare snage KFOR-a danas su dva puta dolazile, no na samim barikadama zadržale su se vrlo kratko, tek nekoliko minuta. U međuvremenu, zastupnici već više od osam sati raspravljaju o vladinom Prijedlogu deklaracije Narodne Skupštine Republike Srbije o Kosovu i Metohiji.

Cjelodnevnu žučnu raspravu obilježile su kritike većeg dijela oporbe na račun odnosa vlasti prema Kosovu te optuživanje vlasti da predloženom deklaracijom želi odgovornost za pogrešne odluke svaliti na parlament. U izlaganjima zastupnika vladajuće koalicije moglo se pretežito čuti kako se srbijanska vlada zalaže za dijalog i mirno rješenje problema na sjeveru Kosova, nastalih proteklih dana nakon što su snage Kfora zauzele granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije.

Među odgovorima na prozivke pojedinih zastupnika oporbe da vlast vodi politiku koja 'ugrožava suverenitet Srbije na Kosovu', iz redova zastupnika vladajućih istaknuto je kako Srbija teži mirnom rješenju te da ona nema namjeru ratovati i da bi takav rat zasigurno izgubila.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković u uvodnom izlaganju kazao je kako će Srbija ostati čvrsto pri tome da se problemi na Kosovu mogu rješavati isključivo mirnim i demokratskim putem te pozvao međunarodnu zajednicu, Ujedinjene narode i Europsku uniju da se pridržavaju Rezolucije 1244 UN i ranijih dogovora.

U obraćanju zastupnicima voditelj srbijanskog tima za dijalog s timom Kosova Borko Stefanović upozorio je kako je situacija na sjeveru Kosova dramatična te da 'poprima razmjere izvanrednog stanja i gotovo ratnog sukoba', te istaknuo kako je jedino rješenje u dijalogu i pregovorima, a da je sve ostalo katastrofa.

Kritizirajući tekst deklaracije, predsjednik vodeće oporbene Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić zatražio je od vlasti da predloži konkretne korake za rješenje krize na sjeveru Kosova, a deklaraciju su kritizirale i druge oporbene stranke, optužujući vlast kako svojom politikom postupno priznaje neovisnost Kosova.

Zastupnici također oporbene Liberalno demokratske partije kritizirali su predstavnike vlasti kako se svojim ponašanjem natječu u patriotizmu, dok je ta stranka odbila poduprijeti deklaraciju jer se, kako su objasnili, njome ne mijenja pogrešna politika prema Kosovu.

Nakon što su granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zauzele snage KFOR-a, NATO je te lokacije u četvrtak proglasio zabranjenim vojnim zonama, odnosno područjima kojima je pristup ograničen, zaprijetivši primjenom bojevog streljiva u slučaju napada na njih.

Lokalni Srbi potom su u petak postavili barikade na putevima iz Kosovske Mitrovice prema prijelazima, blokirajući time prolazak vozila KFOR-a, na šta je KFOR odgovorio zatvaranjem graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova. Neovisnost Kosova do sada je priznalo 77 zemalja, među kojima i SAD te 22 od 27 članica Europske unije.

Usuglašenim predlogom Deklaracije, u koji je Tanjug imao uvid, osuđuje se svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine reši mirnim putem. U prijedlogu je takođe navedeno da parlament podržava Vladu da nastavi dijalog koji vodi sa Prištinom sa ciljem da iznađe rešenja za konkretne probleme građana u južnoj pokrajini, kao i da dođe do trajnog kompromisnog rešenja.

Skupština, također, poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine. U tekstu Deklaracije navedena je i obaveza Vlade da od međunarodnih misija zahtijeva da u skladu sa mandatom i okvirima datim rezolucijom 1244 SB UN ne dozvole jednostrane aktivnosti prištinskih institucija kojima se ugrožavaju mir, stabilnost, mogućnost nalaženja kompromisnog rešenja, ali i mijenja postojeće stanje na terenu.

Skupština posebno obavezuje Vladu da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti, učini sve što može da zaštiti živote i imovinu, prava i slobode građana Kosova, a posebno srpskog i drugog nasiljem ugroženog stanovništva.

Stanje na graničnom prijelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije noćas i jutros je bilo mirno, a Srbi sa sjevera Kosova su kod mjesta Rudare nastavili blokirati ceste, javili su u subotu prištinski mediji. Vojnici KFOR-a zadržali su oko ponoći više od pola sata na prijelazu Jarinje šefa pregovaračkog tima Srbije Borka Stefanovića i ministra za KiM Gorana Bogdanovića.

De Marnhac: EULEX poštuje Ustav i zakone Kosova

Voditelj Europske policijske i pravosudne misije na Kosovu (EULEX) Xavier de Marnhac izjavio je u subotu nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem da EULEX poštuje Ustav i zakone Kosova i podržava uspostavu carinske kontrole na cijelom teritoriju Kosova, dodavši da su napadi na KFOR i EULEX neprihvaljtivi.

Voditelj EULEX-a istaknuo je kako se neće tolerirati nikakvo ograničavanje slobode kretanja na Kosovu. Napomenuvši kako ga uznemiruje stanje na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, pozvao je građane Kosova da očuvaju red i mir.

'Smatramo da je dijalog jedini put za postizanje rješenja i da samo njime dvije strane mogu rješavati otvorena pitanja', rekao je de Marnahac Voditelj EULEX-a izjavio je da je jutros razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a generalom Erhardom Buhlerom, s kojim je dogovorio da KFOR i EULEX rade na osiguranju slobode kretanja, napomenuvši da je otpor tome 'protuzakonit i neće se tolerirati'.

Kosovski premijer Thaci u izjavi novinarima nakon sastanka ocijenio je da je akcija njegove vlade na sjeveru Kosova bila ustavna. zakonska i legitimna i da nije bila uperena ni protiv koga, već je izvedena u cilju provedbe reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Ustvrdio je da je sjever Kosova 12 godina bio preplavljen kriminalom i da su njime upravljale kriminalne i paralelne strukture. 'Naši prijatelji iz međunarodne zajednice znali su da kosovske institucije ne mogu vječno biti ravnodušne na to da taj dio (kosovskog teritorija) ostane crna rupa', rekao je Thaci.

KFOR repetirao puškena srbijanske dužnosnike

Stefanović i Bogdanović bili su sinoć krenuli u Beograd kako bi sudjelovali na izvanrednoj sjednici Skupštine Srbije o krizi na Kosovu i Metohiji, javio je B92. Njih dvojica su opisali pretres na punktu kao tretman prema kriminalcima. Kako navodi agencija Beta, kada se Stefanović pješice uputio ka prijelazu, američki vojnici KFOR-a su repetirali puške i povikali: 'Vratite se nazad!'

Stefanović je ponašanje američkih vojnika označio kao zastrašujući tretman kakav vjerojatno ne postoji ni u Iraku. 'Ovako nešto vjerojatno ni u Iraku ne postoji, a mi nismo neprijatelji KFOR-u i država Srbija ne stoji iza ekstremista i huligana', rekao je Stefanović. Prema riječima Bogdanovića, 'ovo ne služi na čast KFOR-u, posebno američkim vojnicima'.

Bogdanović i Stefanović su rekli da će trpjeti i ovakvo poniženje ako je to za dobrobit građana i poručili Srbima na sjeveru Kosova da će se odmah nakon završetka zasjedanja vratiti i nastaviti borbu na miran način.

Vojnici KFOR-a su prvo pomaknuli pregradu od bodljikave žice i poslije pretresa automobila dozvolili im nakon 30 minuta da prijeđu administrativni prijelaz Jarinje, koji je od četvrtka zatvoren i proglašen zabranjenom vojnom zonom.

Stefanović je podsjetio da je zapovjednik KFOR-a ranije sinoć jasno poručio da 'danas neće napraviti ustupak' i da će za prolazak sljedećeg konvoja KFOR-a njihovi vojnici razbiti srpske barikade. 'Jedino rješenje je povratak na prethodno stanje. Bez toga nema povratka dijalogu s Prištinom', rekao je Stefanović za RTS.

Bogdanović je izrazio nadu da će na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu zastupnici pokazati jedinstvo jer, kako je rekao, 'Kosovo i Metohija nije mjesto za uskostranačke interese, ovo zlo ne smije služiti za stranačke svrhe'.

Na barikadu u Rudarima danas oko 10 sati stigli su pripadnici slovenskog KFOR-a, da bi se nakon 10-ak minuta, poslije poziva iz zapovjedništva, okrenuli i vratili u smjeru južne Mitrovice, gdje je većinsko albansko stanovništvo.

Istodobno su Srbi sa sjevera Kosova najavili da neće odustati od blokade prometnica i neće dopustiti KFOR- da se kreće prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak.

'Bez obzira na prijetnje KFOR-a da će primijeniti silu i probiti barikade, prosvjedovat ćemo do ispunjenja naših zahtjeva da se na prijelaze Brnjak i Jarinje vrati stanje kakvo je bilo prije odluke Prištine da ROSU (Regional Operational Support Unit - kosovska specijalna policija) preuzme ta dva granična prijelaza', rekao je Radenko Nedeljković, takozvani načelnik kosovskomitrovačkog okruga koji djeluje u sklopu srpskih paralelnih struktura, koje podržava službeni Beograd, ali koje ne priznaju kosovske institucije.

'Nećemo dopustiti da ijedan dio KFOR-ovih postrojbi prođe kroz barikade. Budući da imaju helikoptere kojim prijevoze Albance - carinike i policiju - helikopterima mogu i dopremati hranu svojim vojnicima', kazao je Nedeljković.

Zapovjednik KFOR-a general Erhard Buhler izjavio je sinoć u Mitrovici da je ovo zadnji put da je odlučio povući pripadnike KFOR-a, a da ne uporabi silu za koju ima ovlasti.