SABORSKO POVJERENSTVO

Kerumu opomena zbog sukoba interesa

02.02.2011 u 18:37

Bionic
Reading

Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je na današnoj sjednici opomenu splitskom gradonačelniku Željku Kerumu jer se nije očitovao na zahtjev povjerenstva i time povrijedio zakon o sprječavanju sukobu interesa u obnašanju javnih dužnosti

U vezi s izgradnjom trgovačkog centra i prenamjenom građevnog zemljišta u Dujmovači povjerenstvo je ponovno od splitskog gradonačelnika zatražilo očitovanje.

Kako su prenijeli mediji, zemljište u gradskom vlasništvu, koje se nalazi na prostoru predviđenu za izgradnju trgovačkog centra u Dujmovači, Kerumovom je odlukom izgubilo javnu namjenu i pretvoreno je u građevno zemljište.

Predsjednik povjerenstva Mate Kačan nakon sjednice je rekao kako je očitovanje zatraženo i u vezi sa slučajem plaćanja geodetske izmjere za izgradnju ugostiteljskog objekta na Marjanu Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat

Povjerenstvo će od Keruma također zatražiti očitovanje o činjenicama i u vezi sa slučajem tvrtke u kojem je vlasnik, a prenio je upravljačka prava na povjerenika. Kerum je u nekoliko navrata govorio o poslovnim planovima trgovačkih društava u svome vlasništvu, pa smo od njega zatražili očitovanje s tim u vezi na temelju prijave novinara Slobodne Dalmacije Vedrana Matijanića, na što se oglušio, objasnio je Kačan.

Ako se ponovno ne očituje, morat ćemo mu izreći kaznu koja će biti stroža od opomene, rekao je Kačan.

U slučaju saborskog zastupnika Zdravka Ronka utvrđeno je da je za (šestomjesečnog) bolovanja primao zastupnički paušal i naknadu za odvojeni život, iako na njih nije imao pravo te da bolovanje nije prijavio u zakonskom roku od tri dana.

Sedmorica dužnosnika područne lokalne samouprave koji su primali nedopuštene naknade za obnašanje drugih javnih dužnosti i nisu uskladili svoje djelovanje s odredbama zakona o sprječavanju sukoba interesa kažnjeni su s po 10.000 kuna, kazao je Kačan.