PRVI PROJEKT PA - PROBLEMI

Kerumu kaznena prijava zbog Zapadne obale!

11.04.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Proširenje Zapadne obale, prvi veliki projekt splitskog gradonačelnika Željka Keruma, već i prije samog početka radova došao je u pitanje: gradska vijećnica HDZ-a Sanja Bilač u utorak će Državnom odvjetništvu službeno predati kaznenu prijavu zbog navodnog niza nezakonitosti i nepravilnosti

Sadržaj prijave zasad ne želi otkrivati, no očito je da će koristiti brojne argumente koje je već prije spominjala na burnim sjednicama Gradskog vijeća. U posljednjem navratu tvrdila je da se datumi lokacijske dozvole i mišljenja Ministarstva prostornog uređenja ne poklapaju, odnosno da je Grad Split krivotvorio dokumentaciju i obmanuo Ministarstvo. Bilač tvrdi da se Kerum odlučio na ovaj projekt samo kako bi povećao vrijednost svoga hotela Marjan i kako bi ga kasnije skuplje prodao.

Nasipanje i uređenje Zapadne obale je golemi infrastrukturni projekt koji u urbanističkim planovima stoji već gotovo četiri desetljeća, no postao je aktualan tek nakon što je Kerum kupio hotel Marjan i objavio da on neće moći dobiti pet zvjezdica prije nego što se obala proširi. Informacija se kasnije pokazala netočnom, no kuloari su svejedno tvrdili da je upravo to bio glavni razlog njegova kandidiranja na izborima.

Splitski gradonačelnik još prošle godine tvrdio je da će se zahvat realizirati pomoću koncesije i da neće biti potrošena ni kuna iz gradskog proračuna, no već početkom ove godine bilo je jasno da nije govorio istinu. U proračunu je, naime, za ovu stavku rezervirao 70 milijuna kuna.

Prošlog tjedna objavljeno je da će prvu fazu radova (nasipanje obale, gradnju obalnog zida i uređenje prometnice) obaviti splitski Konstruktor, koji je na javnom natječaju ponudio iznenađujuće niskih 31 milijun kuna. Nakon toga, za otprilike šest mjeseci, trebao bi uslijediti novi natječaj za popločavanje, hortikulturno uređenje i postavljanje urbane opreme.

Kuriozitet cijelog zahvata jest da se još uvijek ni okvirno ne zna njegova konačna cijena, niti je poznato po kojem projektu će se on realizirati. Naime, iz izdane lokacijske dozvole vidljivo je da će osnova biti jednostavan rad Kerumu bliskog arhitekta Nene Mikulandre, premda je prošle godine proveden javni natječaj na kojemu su pobijedili mladi splitski arhitekti Jure Bešlić i Ivan Jurić. Na Zapadnoj obali tako neće biti ni plutajuće ribarnice, ni pozornice u moru, ni morskih skulptura, ni dviju fontana, ni žičare za Marjan... Uglavnom, uređenje će se svesti na popločenje kamenom, tradicionalne 'kolone' za privezivanje brodova i nešto zelenila.

U stručnoj javnosti pojavile su se i sumnje da nije ispoštovana studija valovanja Gradske luke, koju je Grad Split platio punih šest milijuna kuna i po kojoj bi nasipanje ovog dijela luke moglo uzrokovati probleme u ostatku akvatorija ako se ondje ne korigira obalna linija.