NE PLAĆA RAČUNE

Kerumovo carstvo ozbiljno se ljulja

20.05.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Poslovni imperij splitskog gradonačelnika Željka Keruma, procijenjen na pola milijarde eura, ozbiljno se ljulja. Njegov 'životni projekt' obnove i uređenja hotela Marjan zapeo je zbog neplaćanja tvrtkama koje izvode radove

Premda neslužbene informacije o problemima u poslovanju Splitom kolaju još od lokalnih izbora prošle godine, kada se spekuliralo da je to osnovni razlog Kerumova ulaska u politiku, potvrda je stigla tek danas: radnici angažirani na uređenju Marjana priznali su da već mjesecima ne primaju plaću i da je to osnovni razlog dvogodišnjeg zastoja.

'Plaćali su nas bonovima za njegove dućane, a sada je i to presušilo', kazali su u anonimnoj ispovijedi Jutarnjem listu. Vlasnici 27 manjih tvrtki, od kojih je većina bila angažirana i na gradnji Kerumovog trgovačkog centra Joker, stoga su obustavili radove, no zbog straha od trajnog gubitka posla, ipak ne žele izlaziti u javnost.

Još uvijek nam nisu plaćeni ni svi računi za Joker, no računali smo da je bolje raditi bilo što. Ali ovako dalje ne ide', priznao nam je jedan od njih.

Upravo tih 27 tvrtki Kerum je pokušao bez natječaja angažirati i na spornom uređenju šest splitskih vrtića, no zbog pritiska javnosti i prijave Državnog odvjetništva, od posla se odustalo. Gradonačelnik je za aferu optužio novinare, a velik dio već izvedenih radova navodno je platio iz vlastita džepa. Zbog izbjegavanja javnog natječaja, ovoga tjedna prekršajno je kažnjen sa 15 tisuća kuna.

Hotel Marjan, nekadašnji splitski ponos, Kerum je od Fonda za privatizaciju kupio za 170 milijuna kuna – trostruko više od početne cijene. Najavio je zadržavanje svih radnika, dokapitalizaciju od 190 milijuna kuna i ulaganje još stotinjak milijuna eura te dovođenje hotelskog lanca Hilton. Svečano otvaranje bilo je zakazano je za ljeto 2008, potom za 1. srpnja 2009, no izvjesno je da se to neće dogoditi ni ove godine. Propalo je i zapošljavanje novih 500 radnika, što je najavio nekoliko dana uoči prošlogodišnjih izbora i time stekao naklonost dijela birača.

Da splitski gradonačelnik muku muči s financijama, dokazala je i nagla rasprodaja njegovih pedesetak milijuna eura vrijednih nekretnina u Zagrebu, Rijeci i Slavoniji, kao i zastoj u gotovo svim ostalim splitskim projektima. Kultni hotel Central na Pjaci obnovu čeka sedam godina, zapela je gradnja dvaju hotela na Bačvicama i Žnjanu, projekt pet stambeno-poslovnih nebodera u Lori također je na čekanju, a još nije ni zatražena građevinska dozvola za novi trgovački centar Keri, premda je kao gradonačelnik Kerum sam sebi izdao pozitivno mišljenje o 'sadržaju korisnom za grad'.

Na Marjanu su, pak, već upisane hipoteke u iznosu od 45 milijuna eura, a banke očito više nisu tako benevolentne...