PROMIDŽBENO DONIRANJE

Kerumove uskrsnice mora nadzirati DIP

Bionic
Reading

Naum devetero vijećnika Nezavisne liste Željka Keruma koji su obznanili javnosti da će za Uskrs podijeliti po 100 kuna umirovljenicima te osobama koje primaju pomoć za uzdržavanje, mogao bi osujetiti Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Spomenuti novac za 920 tisuća građana trebali bi podijeliti volonteri i članovi gradonačelnikove stranke (Hrvatska građanska stranka) u prostorijama gradskih kotareva i mjesnih odbora, piše Slobodna Dalmacija

Naime, Ministarstva uprave smatra kako su Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, među ostalim, propisani izvori financiranja i način korištenja sredstava političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, ali i to da se financijska sredstva stranke mogu koristiti samo za ostvarenje ciljeva utvrđenih programom rada i financijskim planom.

'Ako je godišnjim programom rada i financijskim planom HGS-a određeno da će se određena financijska sredstva stranke koristiti za davanje donacija splitskim umirovljenicima i socijalno ugroženima, ne postoje zapreke da stranka to i ne napravi', ističu u Ministarstvu uprave za Slobodnu Dalmaciju.

Napominju i kako svako raspolaganje sredstvima treba biti popraćeno vjerodostojnom dokumentacijom, što treba nadzirati Državno izborno povjerenstvo, dok je za reviziju zadužen Državni ured za reviziju.

'Što se tiče korištenja prostora mjesnih odbora ili gradskih kotareva za navedenu političku aktivnost stranke, napominjemo da se - prema zakonu - donacijama smatra i pružanje usluga i davanje proizvoda bez naknade. Držimo da bi korištenje poslovnog prostora bez naplate predstavljalo donacije u obliku usluga. Besplatno korištenje u svrhu političkih aktivnosti bilo kojeg poslovnog prostora u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave predstavljao bi zabranjeni izvor financiranja', tvrde u Ministarstvu uprave.