PRIVATNA SVAĐA I JAVNI PROBLEMI

Kerumova vlast 'visi' o Svaguši

17.02.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Naprasno smijenjeni predsjednik Hajduka uvrijeđen je ponašanjem bivšeg prijatelja. Od Keruma traži povrat duga od 600 tisuća eura, a ovaj mu prijati izbacivanjem Bobisa iz gradskih prostora. U međuvremenu, Split je na čekanju

Ironijom sudbine, vlast splitskog gradonačelnika Željka Keruma opasno visi zahvaljujući bivšem najboljem prijatelju Jošku Svaguši. Nakon što je krajem prošle godine naprasno smijenjen s mjesta predsjednika Hajduka, najpoznatiji splitski pekar dosjetio se kako će se osvetiti Kerumu: aktivirao je svoj mandat u Gradskom vijeću i zaprijetio rušenjem većine.


Više od dva mjeseca traje prava mala drama u splitskoj vlasti jer nitko nije siguran kako će se Svaguša ponašati: javno je nekoliko puta najavio da ga ulazak u politiku ne zanima, no cijelo vrijeme ostavio je otvorenu mogućnost da se pojavi na sjednici Vijeća i jednim potezom sruši vlast. Povukao se iz javnosti, ne komunicira s medijima, razveo se od supruge Jasminke (i ostavio joj imovinu vrijednu osam milijuna eura), a navodno je smanjio i lude noćne izlaske te se posvetio sportskom životu. Uvrijeđen zbog bivšeg prijatelja, nije se pojavio čak ni na proslavi Hajdukova stotog rođendana.

Kerum mu duguje oko 600 tisuća eura i navodno je upravo to razlog otezanja: i jedan i drugi po kuloarima plasiraju različite priče, pa i onu da je gradonačelnik zaprijetio izbacivanjem Bobisa iz svih gradskih prostora koje tvrtka koristi! No, da je gradonačelnik ipak u strahu, dokazuje podatak da sjednica Gradskog vijeće nije sazvana puna dva mjeseca. Zakonski rokovi istječu, više se nije moglo čekati, pa je konačni obračun zakazan za idući petak. Službeno, Svaguša je u ovom trenutku vijećnik i ima pravo glasa sve dok osobno ne podnese ostavku. Krajnji rok je idući utorak.

'Po mojim informacijama, gospodin Svaguša povukao je svoj zahtjev i ne želi biti vijećnik', tvrdi Ljubica Vrdoljak, predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva i važan kotačić u Kerumovoj vlasti. No, jednostavnom provjerom utvrdili smo da to nije točno, barem zasad: u gradskoj administraciji odbjeglog gradonačelnikovog prijatelja i dalje službeno vode kao vijećnika. Svi čekaju utorak, dan do kojega bi Svaguša konačno trebao odustati od ulaska u Vijeće.

U međuvremenu, cijeli Split je praktički blokiran – oporba uporno traži tematsku raspravu o park šumi Marjan, čeka se konačno imenovanje ravnatelja Etnografskog muzeja i Galerije umjetnina, još nije jasno hoće li Hajduk ići na prodaju, zapeo je čak i Kerumov projekt Zapadne obale...

Nakupilo se posla, pa će se i sjednica Gradskog vijeća rastegnuti na dva tjedna: prvi čin - 25. veljače, drugi - 5. ožujka.