BURNO U SPLITU

Kerume, gdje je novac iz Hajduka?

23.12.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Rasprava o poslovanju splitskog kluba u prvih šest mjeseci prepuna je tenzija. U kuloarima se pročulo da će gradonačelnik ipak povući prijedlog o prodaji 30 posto dionica u gradskom vlasništvu

'Za gubitak od 25 milijuna kuna u Hajduku odgovoran je gradonačelnik Željko Kerum, jednako kao i za minus od 300 milijuna kuna u gradskoj blagajni. On je postavljao nekompetentnu upravu, on je odlučivao o trenerima i o prodajama igrača, a svi ostali morali su bespogovorno slušati gazdu', na splitskog gradonačelnika okomila se HDZ-ovka Sanja Bilač

'Vodite li tako svoje privatne tvrtke, smijete li se tako svojim gubicima? Molim vas, ne vrijeđajte građane i ne bahatite se milijunima koje ste naslijedili. Gdje je 5,2 milijuna eura od prodaje Nikole Kalinića, gdje je dva i pol milijuna eura od prodaje Drage Gabrića, gdje je 26 milijuna kuna od potpisanih sponzorstava?' pitala je Bilač. Kerum se samo smješkao u kutu. Nije reagirao ni kada mu je spočitnula ideju o prijateljskom gostovanju Crvene zvezde u Splitu.

'Sramotno je da takve kritike dolaze iz HDZ-a, koji je u zadnjih dvadeset godina baš Hajduku nanio nevjerojatnu štetu. I sramotno je da protiv prodaje kluba govori stranka koja je prodala cijelu državu. Kreditni rejting Hrvatske danas ima oznaku BBB, jasno je u kakvoj smo situaciji', javio se SDP-ovac Gojko Čepo. On će, odmah je naglasio, glasovati protiv prodaje dionica, ako do tog prijedloga uopće dođe…

'Tko nam drži predavanje o Crvenoj zvezdi? Oni koji na državnoj razini koaliraju s aboliranim četnicima!' uzrujala se nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak, inače vjerna Kerumova saveznica.

Pitalo se i tko je odobrio Jošku Svaguši da sam sebi isplati 50 tisuća eura nagrade za osvajanje Hrvatskog kupa, premda je objavio da je dužnost predsjednika obavljao volonterski. Odgovora nije bilo…

Podsjetimo, HSP-ovci su pozvali Državno odvjetništvo i USKOK da provjere Zakon o sportu i utvrde je li se kod dodjeljivanja Poljuda na 30-godišnje korištenje klubu pokušalo pogodovati budućim vlasnicima.

'Nemojte o Hajduku, ne želim više čuti ništa o Hajduku!' viče predsjednica splitskog Gradskog vijeća Nevenka Bečić na vijećnike. Sjednica na kojoj bi se trebalo odlučiti o prodaji 30 posto dionica splitskog kluba počela je, očito vlada veliko nestrpljenje pa nitko ne može dočekati najvažniju, treću točku dnevnog reda. Prije Hajduka, naime, na tapetu je Košarkaški klub Split, kojemu se također priprema preoblikovanje i privatizacija, pa je odmah bilo burno.

'Pozvali smo Državno odvjetništvo i USKOK da ispitaju ugovore o dodjeljivanju Poljuda Hajduku na rok od 30 godina', objavio je HSP-ovac Luka Roguljić. Ista stvar se, kaže, događa i s košarkaškim klubom Split, kojemu bi Grad na dugogodišnje korištenje trebao dodijeliti dvoranu i vrijedne poslovne prostore na Gripama.

'Zahtijevamo da se obustave sve radnje oko preoblikovanja KK Split i daljnje prodaje HNK Hajduk dok nadležne institucije ne daju svoju riječ', kazao je Roguljić. Boji se, kaže, da će budući vlasnici ovih klubova vrlo lako i jeftino doći do prava korištenja vrijedne gradske imovine.

U slučaju KK Split vijećnici su uzeli time out od dva mjeseca, a Hajduk tek dolazi na red. Smijenjeni predsjednik Joško Svaguša nije se pojavio kako bi dao izvještaj o poslovanju kluba u proteklom razdoblju.

Neslužbeno, gradonačelnik Željko Kerum odlučio je povući s prijedlog prodaje dionica, čini se da Hajduk zasad ostaje u većinskom gradskom vlasništvu.