NELJUDSKI UVJETI

Keruma ucjenjuju s 5 mil. eura za pristup rodilištu

26.06.2009 u 10:09

Bionic
Reading

Zbog ucjene sedam splitskih poduzetnika, potpuno novo rodilište, u koje je država utukla 38 milijuna kuna, već godinu dana zjapi prazno, dok se djeca rađaju u gotovo neljudskim uvjetima KBC-a Split

SPLIT - Rodilište je dovršeno prije godinu dana, no ne može dobiti uporabnu dozvolu bez pristupne ceste, piše Jutarnji list.

Zemljište za tu cestu u rukama je Petra Draganje, Drage Veraje (Staklomont), Dragutina Kunića (Modna kuća Mak), Jokić-Draganje, Joška Pavlova (Servis Pavlov) i pogrebnih poduzeća Ivane Bradvice i Nediljka Tonkića. Oni za zemljište uz stotinjak metara nove pristupne ceste traže basnoslovnih pet milijuna eura.

Muž gradske vijećnice

Gradnja rodilišta počela je u svibnju 2006, po projektu VjekoslavaIvaniševića, a dovršena je sredinom 2008. No prije dovršetka radovaispostavilo se da se dio obrtnika ne želi iseliti iz svojih prostora ubarakama koje priječe gradnju nove ceste. Zanimljivo je da je međunjima i tadašnja gradska vijećnica Neda Makjanić Kunić iz Liste Velogmista, čija je modna kuća Mak registrirana na njezina muža.

Bivša vlast problem od 2005. nije uspjela riješiti. Novi gradonačelnik Željko Kerum sastao se s vlasnicima zemljišta u utorak, no nema namjeru isplatiti im pet milijuna eura za cestu. Nudi im isplatu po 'realnim cijenama', a ako i to propadne spreman je sagraditi tunel ili most prema Klinici za porode i ženske bolesti.

No ideja o tunelu ili mostu kod vlasnika zemljišta izaziva podsmijeh. 'Gradnja tunela ili mosta potpuno je smiješna jer bi to koštalo puno više od onoga što mi od Grada tražimo', kaže vlasnik servisa Pavlov Joško Pavlov, kojem bi nova cesta 'odgrizla' 600 od ukupno 800 kvadrata prostora.

On inzistira na zamjeni 'metar za metar', ali u istom dijelu grada, ili otkup po cijeni od 3500 eura za četvorni metar. Grad mu je dosad nudio 1750 eura, no to mu očito nije dovoljno.

'Nitko od nas nije protiv rodilišta, a mene bi mogli riješiti s nešto više od dva milijuna eura. Ja sam spreman odmah donirati bolnici vrijednost koju dobijem za 10 kvadrata. Kako nama mogu nuditi koliko već nude, kada će se prostori u kompleksu koji će se do nas graditi prodavati po 4500 eura za kvadrat', pita se Pavlov.

Na današnjem sastanku Keruma, ravnatelja KBC-a Splitu Dujomira Marasovića i vlasnika nekretnina tvrtka Ora-mont ponudila vlasnicima zemljišta da se privremeno koriste zemljom te tvrtke koja se nalazi u samoj blizini i to sve dok se na sadašnjem njihovu zemljištu ne izgradi, kako je predviđeno planom, nova poslovna zgrada u kojoj bi se trebalo nalaziti HZMO. Kako je dogovoreno, grad će vlasnicima u toj novoj zgradi dati poslovne prostore koje će otplatiti umjesto njih po ključu 'kvadrat za kvadrat', potvrdio je gradonačelnik Kerum.

Kerum je izjavio kako je potrebno otkupiti 1400 četvornih metara, za što vlasnici zemljišta traže pet milijuna eura. "Taj je iznos za grad velik, pa smo pronašli rješenje "kvadrat za kvadrat", s tim da vlasnici kvadrate traže na istoj lokaciji. Ljudi su bili susretljivi. I oni i mi želimo da se problem ceste za novo rodilište uskoro riješi pa mislim da smo blizu da se to završi", kazao je Kerum. Dodao je kako svi te zahtjeve mora razmotriti Gradsko vijeće.

Ravnatelj KBC-a Dujomir Marasović smatra kako nije trebalo čekati godinu dana da se riješi problem ceste, a isto tako se ne slaže s idejom da se ta cesta premjesti na neku drugu lokaciju. "Ta cesta nije bitna samo za novo rodilište već i za zdravstvenu školu koja će se tamo početi graditi", dodao je Marasović.