PRESUDA OD 150 MILIJUNA KUNA

Kerum za blokadu Splita optužio SDP, pozvao i DORH

05.04.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum oglasio se o pravomoćnoj presudi protiv Grada Splita, vrijednoj 150 milijuna kuna, koju su dr. Nebojša Knežević i drugi dobili u višegodišnjem sporu oko zemljišta u istočnom dijelu grada te tako doveli do prijetnje potpunom blokadom funkcioniranja Splita. Kerum tvrdi da on 'nije na vlasti', kao glavne krivce proglašava bivšu SDP-ovu gradsku vlast, dok današnju HDZ-ovu (i svoju) optužuje za odugovlačenje i 'muljanje'

Knežević je, tvrdi, u njegovu mandatu pristao na nagodbu i kompenzaciju po sistemu 'zemljište za zemljište', potom je sporazum o tome jednoglasno usvojilo Gradsko vijeće, no nakon što je on izgubio izbore ništa se nije dogodilo.

'Problem za započeo još osamdesetih godina prošlog stoljeća i rastegao se, a Grad je propustio niz prilika za kupnju ili uknjiženje tog zemljišta. U mom mandatu dogovoren je sporazum s Kneževićem i za njega su glasovali svi, uključujući SDP, koji danas pita zašto je sporazum usvojen. Odluka se ne provodi i dolazimo u poziciju da zbog nečinjenja SDP-ove vlasti gubimo sve sporove. Ako HDZ može procesuirati svoje, onda valjda može i SDP', kazao je Kerum.

Pozvao je Državno odvjetništvo da ispita zašto nije proveden sporazum s Kneževićem, koji je već bio dogovoren i usvojen. Po njemu, jedan od problema su pravnici koji zastupaju Grad Split i koji 'gube 99 posto sporova'.

'Je li netko držao ovaj predmet u ladici i namjerno ga nije htio završiti, ne znam. I danas imamo nekoliko sporova vrijednih 300 do 400 milijuna kuna, koje će Split izgubiti zbog nečinjenja', upozorio je Kerum.

'Moja stranka nije na vlasti u gradu. Da, sjedimo u Gradskom vijeću, ali nismo izvršitelji - za to postoje gradonačelnik i gradske službe. Neka pronađu rješenje, neka razgovaraju. Nečinjenje i odugovlačenje dovelo je do ovoga, netko je muljao', dodao je Kerum.

Njegova Hrvatska građanska stranka, inače, glavni je koalicijski partner HDZ-a u Gradskom vijeću Splita. Predsjednik ovog tijela Igor Stanišić (HGS) kazao je da sporna presuda još uvijek nije pristigla u Split; i njemu samome nije jasno zašto je informacija o tome već izašla u javnost.

  • +4
Željko Kerum Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Zasad nismo razgovarali s HDZ-om na ovu temu', kazao je Stanišić.

'Ako i dođe do blokade gradskog proračuna, hladni pogon svakako će funkcionirati i svi će dobiti svoje plaće i naknade, od teta u vrtićima i vatrogasaca do socijale, ali neće biti novca za gradske projekte', kazao je Stanišić.