NEK' SE VIDI DA IMAMO

Kerum svojoj stranci naplaćuje 10 puta skuplje

22.03.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Na čuvenoj splitskoj Rivi Hrvatska građanska stranka (HGS) unajmila je od grada Splita 169,07 četvornih metara poslovnog prostora, a u gradskim aktima tportal otkriva da će stranka četvorni metar plaćati 9,60 eura, dok su ranije splitske vlasti strankama naplaćivale slične prostore u gradskoj jezgri tek 1,05 eura

Splitski gradonačelnik Željko Kerum iznajmio je svojoj Hrvatskoj građanskoj stranci (HGS) poslovni prostor u vlasništvu Grada Splita po paprenoj cijeni - deset puta većoj od one koju za slične gradske prostore plaćaju ostale splitske političke stranke.

Kerumova lani osnovana stranka će, kako tportal doznaje iz službenih gradonačelnikovih akata, za atraktivni prostor površine 169,07 metara četvornih na splitskoj Rivi mjesečno će plaćati točno 1.627,77 eura, odnosno 9,60 eura po kvadratu, dok su ranije splitske vlasti slične prostore u gradskoj jezgri strankama naplaćivale po cijeni od 1,05 do dva eura za kvadrat. Sukladno gradonačelnikovoj odluci, HGS će se smjestiti na prvom katu zgrade na adresi Obala hrvatskog narodnog preporoda 5 na Rivi, a prostor mu je dan privremeno, na rok od dvije godine ili do raspisivanja javnog natječaja za zakup.

Iako su, doznavši za gradonačelnikovu namjeru da i svojoj stranci dodijeli gradski prostor, mediji nagađali da će i HGS plaćati povlaštenu najamninu, Kerum se ovom prilikom opoštenio, a u izjavi za lokalni dnevnik kazao je da će tržišnu cijenu najma početi naplaćivati svim strankama, od kojih će se neke zbog toga vjerojatno morati i iseliti.

One su kroz posljednja dva desetljeća, dok su se izmjenjivale na vlasti u šarolikim koalicijama, sebi podijelile najatraktivnije gradske prostore, odreda na samoj Rivi, Pjaci, Prokurativama ili drugim lokacijama u strogoj gradskoj jezgri, gdje je posljednjih godina komercijalni najam mogao stajati i više desetaka eura po kvadratu, pa je Grad Split zbog povlaštenih stranačkih najamnina godišnje gubio milijune kuna prihoda.

HDZ je zauzeo 331 četvorni metar u Sinjskoj ulici, HSLS 224 kvadrata, a HSP 100 kvadrata na Rivi, HSS 177 četvornih metara, a HSU 88 četvornih metara na Prokurativama. DC je dobio 104 četvorna metra na Pjaci, gdje su se na 55 kvadrata smjestile i prilično marginalna Stranka umirovljenike (SU) te desničarski HČSP sa 93 kvadrata. Prostore u jezgri dobile su i neke stranke koje su gotovo potpuno nestale iz političkog života, poput HKDU-a, koji je dobio 107 kvadrata uz Pjacu i Jadranske socijaldemokratska stranke sa 35 kvadrata na Pjaci.

Od parlamentarnih stranaka, jedino je HNS sa 126 kvadrata na Spinutu smješten u gradskom prostoru izvan jezgre, dok se SDP nalazi u zgradi na Bačvicama, u prostoru koji je zadržao još iz vremena SKH.