POTEŠTAT LUD ZA SPOMENICIMA

'Kerum se identificira s Isusom Kristom'

06.07.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Pred sjednicu Gradskog vijeća Splita koja je zakazana za ovaj petak gradonačelnik nastavlja svoj predvidivi spin sa spomenicima Papi Ivanu Pavlu II, Tuđmanu i Četvrtoj brigadi na Rivi, a čitava problematika sada se već pretvorila u tragikomičnu farsu nakon uvođenja Isusa Krista u splitsku lokalnu politiku

SDP i HNS su već jasno najavili da u tome neće sudjelovati te će vjerojatno napustiti tu sjednicu. Joško Dvornik iz HNS-a je jasno kazao da je Riva arhitektonski i urbanistički definiran prostor koji ne trpi proizvoljne intervencije. 'O izgledu Rive je bilo polemika, ali u cjelini je to definiran javni prostor koji je potvrđen na natječaju. Ne može se sada parcijalno mijenjati izgled i stavljati spomenike kako kome padne napamet', jasan je bio Dvornik, povjesničar umjetnosti.

Andro Krstulović Opara, ravnatelj Galerije Meštrović i povjesničar umjetnosti koji je u Komisiji u prošlom sazivu Gradskog vijeća Splita postavio principe prema kojima je donesena odluka o imenima i lokacijama obilježja dvadesetak zaslužnih građana iz splitske i hrvatske povijesti je još jasniji i odlučno se protivi takvoj inicijativi.

'Bio sam bio blizak s predsjednikom Tuđmanom, on me upisao u HDZ, ali ja kažem odlučno 'ne' spomeniku na Rivi. To nije u duhu njegove politike. Njegova ključna politička ideja je bila ideja pomirbe, snošljivosti i uvažavanja, a ovih dana svjedočimo da je Split ponovo podijeljen. Što će Tuđmanu spomenik koji pola grada ne bi prihvatilo. Problem je i nepoštivanje odluka prethodnika. Mi smo, naime, u prošlom sazivu već donijeli odluku o spomeniku Tuđmanu', kazao je Krstulović Opara.

Naglasio je kako se vladajući bilo na lokalnoj ili nacionalnoj razini trebaju konačno izaći iz političke kampanje, spustiti loptu na zemlju i važne odluke ostaviti za neko pametnije vrijeme.

'Ovo sa spomenikom Isusu na Marjanu je nemoralni politički spin i tome se treba odlučno suprotstaviti. Ne znam gdje su sada pripadnici akademske zajednice i splitski intelektualci i zašto šute', zaključuje Andro Krstulović Opara.

Sociolog Mirko Petrić smatra da je u pitanju osobita faza očaja Željka Keruma zbog njegovih političkih i poslovnih neuspjeha.

'Kerum se prije svega želi dodvoriti braniteljskoj i desno orijentiranoj biračkoj populaciji splitskog suburbija, to je potpuno jasno. No vjerojatno se radi i o svojevrsnoj Kerumovoj identifikaciji s likom Isusa Krista, jer eto i njega mediji razapinju na križ i Željko Kerum šalje takvu poruku. U prostornom smislu, ti prijedlozi su nebuloze i struka tu treba jasno stvari staviti na mjesto', ocijenio je Mirko Petrić.