NAKON TITA - FRANJO

Kerum postavlja Tuđmanov spomenik nasred Rive!

29.04.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Kako se izbori približavaju, tako se i splitski gradonačelnik Željko Kerum u javnosti pokušava prikazati većim HDZ-ovcem od samih HDZ-ovaca, većim domoljubom od bilo kojeg branitelja i većim katolikom od Pape: propala mu je ideja s Antom Gotovinom, pa je sad naumio postaviti spomenik Franji Tuđmanu nasred Rive

Inicijativa je već prošla Komisiju za imenovanje trgova i ulica, kojom predsjeda vijećnik HGS-a i gradonačelnikov 'kućni arhitekt' Zoran Jeramaz, a konačnu odluku trebalo bi donijeti Gradsko vijeće. Oko točne lokacije budućeg spomenika Tuđmanu nastala su razmimoilaženja jer su Kerumovi ljudi lobirali za istočni dio obale, mjesto s kojega je Tito održao znameniti govor 1962. godine, dok su se Luka Podrug i Ljubica Vrdoljak zalagali za Trg Franje Tuđmana, ispred crkve Svetog Frane. Ondje se nekada nalazila znamenita Bajamontijeva fontana koju su barbarski uništili komunisti, a potom je na istom mjestu desetljećima stajala golema Titova slika.

Kerumova inicijativa bez sumnje će ponovno podignuti temperaturu u Splitu. Prije samo dvije godine sve stranke, uključujući i HDZ, jednoglasno su se složile da Rivi ne treba nikakav spomenik, budući da ona ima neugodnu tradiciju da je u prošlostima bila nazivana imenima diktatora i velikih vođa. Odlučeno je tada da će Tuđman dobiti svoju lokaciju na Trgu Hrvatske bratske zajednice, budućem administrativnom središtu koje će okruživati zgrade suda, policije, gradske uprave, Splitske banke i Croatia osiguranja. No, novom gradonačelniku Kerumu ideja se očito ne sviđa, nema on vremena za čekanje niti je na vidiku konačno uređenje ovog trga, pa želi u ovih nekoliko mjeseci dovršiti posao. Zarekao se da će 'iza sebe ostaviti trag', pa makar to bio i spomenik Tuđmanu nasred Rive.

Oporbenjaci su šokirani, no ne žele svojim izjavama podizati tenzije. HNS-ov Joško Dvornik, koji je također član Komisije za trgove i ulice, upozorio je kolege na nedavnu jednoglasnu odluku.

'Zaključili smo da je Trg Hrvatske bratske zajednice, koji će predstavljati novo lice Splita i Hrvatske, najprimjerenije mjesto za spomenik prvom predsjedniku. Nadam se da će se ostati pri tome, Riva nije dobra lokacija i vjerujem da se ovo pitanje neće koristiti u dnevnopolitičke svrhe', kazao nam je Dvornik.

Ljubica Vrdoljak, s druge strane, vrlo je odrješita: Tuđmana se, kaže, unaprijed smjestilo na Trg HBZ-a samo zato što se znalo da on 'nikada neće biti uređen'. Kao da nije svjesna da je to posao gradonačelnika i nikoga više. Nezavisni vijećnik i bivši gradonačelnik Nikola Grabić, pak, tvrdi da nije ni dobio poziv za sjednicu na kojoj se donosila odluka, a samom idejom o Tuđmanu na Rivi je osupnut.

'Ne može se ovako raditi, pa o tim stvarima moraju odlučivati i urbanisti, planeri, stručnjaci, povjesničari', kaže Grabić koji je, kao bivši gradonačelnik, Tuđmana poznavao puno bolje od Keruma. Ipak, baš današnjem gradonačelniku puna su usta prvog predsjednika, a sve koji ga zbog bilo čega kritiziraju naziva 'urbanim Jugoslavenima'.

Nestrpljivo čekamo novi nastavak Kerumove domoljubne sage, nema sumnje da će u Splitu biti veselo sve do izbora.