KAZNA 32 TISUĆE KUNA

Kerum osuđen zbog vrijeđanja novinara!

29.05.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum prvi put je osuđen u jednom kaznenom predmetu: Općinski sud u Splitu nepravomoćno ga je osudio zbog klevetanja i vrijeđanja novinara tportala Damira Petranovića te mu odredio jedinstvenu kaznu od 60 dnevnih dohodaka ili 31.999,80 kuna. Ukoliko presuda postane pravomoćna, Kerum će morati uplatiti novac u državni proračun

Kazneni postupak započeo je još u veljači prošle godine, kada je gradonačelnik nastupio u emisiji 'Otvoreni studio plus' njegove Televizije Dalmacija i iznio uvrede na račun niza osoba - između ostaloga novinara, za kojega je izjavio da je 'jadni Petranović, taj koji sebe spominje da je neki tekstopisac, pijan, drogiran ili šta ja znam šta, tukao se s policijom i morali su ga vezati'. Optužio ga je i da 'provodi linč', da se 'boji za život' te da 'Petranović ide po gradu s lasom, a huligan i razbijač Lekić (Stipe Lekić, tajnik Torcide) traži stablo na koje će ga objesiti'.

Sudac splitskog suda Mijo Galiot osudio je Keruma na osnovi članaka 199. i 200. Kaznenog zakona te mu i za uvredu i za klevetu propisao novčanu kaznu od po 40 dnevnih dohodaka pa ih objedinio u zajedničku kaznu od 60 dohodaka. Odlučeno je da je splitski gradonačelnik postupao s izravnom namjerom, da je bio svjestan svog ponašanja i da je bio potpuno ubrojiv.

Tijekom postupka Kerum se pojavio na jednom ročištu i izjasnio da nije kriv, no potvrdio je da je izrekao sve navode iz Petranovićeve tužbe. Nakon presude ostala mu je mogućnost žalbe Županijskom sudu, a moguće je da će se i pozvati na imunitet jer je u međuvremenu izabran za saborskog zastupnika.