SPLIT U PREDIZBORJE

Kerum kao nastavak HDZ-a drugim sredstvima

13.05.2009 u 21:28

Bionic
Reading

Pred nama su dva udarna dana kampanje za lokalne izbore, odlučujući četvrtak i petak. U Splitu ni danas nije nedostajalo predizbornih aktivnosti, a najaktivniji je, već poslovično, opet bio aktualni gradonačelnik Ivan Kuret

SPLIT - Kandidat HDZ-a predvečer se pridružio pučkoj fešti u najstarijem predjelu Splita, u ribarskoj lučici Matejušci koja je upravo u fazi temeljite obnove. Baš zbog te obnove bio je više nego dobrodošao među splitskim ribarima. To je bio mali odmak Kureta od već uobičajenih svečanih otvaranja kulturnih manifestacija.

Za to vrijeme, na balkonu sjedišta HSP-a na splitskoj Rivi zapazili smo parolu kojom nam koalicijski partneri HSP i HČSP Luke Podruga, marginalnog kandidata desnice za gradonačelnika, poručuju da su oni spremni. Pitanje koje se nameće jest za koga ili što su oni to spremni.

S HSP-ovog balkona preko razglasa smo mogli čuti i sabrana djela Marka Perkovića Thompsona, dinarskog trubadura. Za četvrtak je na Rivi planiran skup HDZ-a, a na Prokurativama koncert u organizaciji Željka Keruma. Petak je na Rivi rezervirao SDP. U medijima se malo zaoštrila retorika između Keruma i Kureta, ali je dojam da se radi o iznuđenom sukobu; Željko Kerum je ipak samo nastavak HDZ-a drugim sredstvima.

Dokaz za tezu o dogovoru je izbor Ivana Kureta, pristojnog, uglađenog i urbanog političara koji treba što više glasova pokupiti u političkom centru koji je u Splitu tradicionalno davao glas SDP-u. Na lokalnoj razini HDZ može sebi dopustiti luksuz da zaigra takav politički rulet u kojem će u konačnici profitirati koaliranjem s Kerumovim pristašama.

Čak se ni splitska crkva nije dirala u poduzetnika koji jest i njihov igrač na terenu.

Tako se na neki način može predvidjeti rasplet lokalnih izbora koji Sanaderu i nisu posebno važni, oni su mu zapravo dobrodošli za odvlačenje fokusa javnosti od pravih ekonomskih pitanja. Lokalna samouprava u Hrvatskoj možda je najglomazniji politički aparat u Europi, s najmanje realne moći i utjecaja na centralnu vlast. A za Keruma će pravi problemi zbog ulaska u politiku početi gotovo sigurnom detronizacijom HDZ-a na parlamentarnim izborima za koju godinu.