POSLUŠAJTE NOVI ISPAD

Kerum: Jutros sam doživio živčani slom!

26.09.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Nekoliko stotina splitskih obitelji koje su se našle na listi prvenstva za kupnju 'jeftinih stanova', koji će se umjesto po modelu POS graditi prilično neuobičajenim sistemom smišljenim u glavi gradonačelnika Željka Keruma, ovih dana našli su se doslovce u tragikomičnoj situaciji: dobili su rok od samo tjedan dana u kojemu moraju uplatiti učešće od 20 posto vrijednosti budućeg stana, premda još uvijek ne postoje građevinske dozvole niti je poznat datum početka gradnje

Nervozni podstanari organizirali su se preko Facebooka kako bi upozorili na nevjerojatne rupe u projektu: od njih se, tvrde, traži da u vrlo kratkom roku

podignu vrlo skupi nenamjenski kredit i tako osiguraju polog, dok im se u ovom trenutku ne prodaje ništa osim - zraka. Ukoliko ne iskoriste ovu mogućnost, gube i priliku za kupnju stana po povlaštenoj cijeni od tisuću eura za kvadrat.

Sistem 'Kerumovih stanova' doista je jedinstven u Hrvatskoj: današnji splitski gradonačelnik još prije lokalnih izbora najavljivao ga je pod tim imenom, no malo tko je očekivao da će stanovi baš i doslovce biti Kerumovi. Investitor planiranih osamstotinjak stanova na predjelu Kila je, naime, sam gradonačelnik, odnosno tvrtka njegova nećaka Igora Sapunara.

Kerum tvrdi da je upravo to bilo jedino rješenje 'jer politika uporno blokira izgradnju na zemljištima u gradskom vlasništvu'. Stoga je angažirao gradsku tvrtku Split gradnja i preko nje započeo prodavati nećakove stanove. Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća dogradonačelnik Jure Šundov priznao je da ne postoji doslovce nikakav ugovor za ovaj posao, no pozvao je Splićane da vjeruju gradonačelniku na riječ.

Potencijalni kupci stanova svejedno su krenuli u hodočašće po bankama, no ondje ih je dočekao novi šok: u većini njih odbijeni su s obrazloženjem bankara da nemaju pojma o čemu se radi te da banke nemaju namjeru pratiti ovaj projekt. Iznervirani podstanari potom su javno najavili pohod na gradonačelnikov ured, kako bi konačno dobili objašnjenja koja su im potrebna za donošenje vjerojatno najvažnije odluke u životu, a potom je i splitska oporba sasula drvlje i kamenje na Kerumovo navodno manipuliranje građana i 'sumnjivi privatni Kerumov projekt'.

To je bilo dovoljno: gradonačelnik se u ponedjeljak ujutro uključio u kontakt emisiju Radio Splita, gdje je održao još jedan od svojih legendarnih javnih nastupa. Svega je tu bilo: od priznanja da je doživio živčani slom, preko otkrića da je 'ispalija' na svoje suradnike, prijetnje bankovnim službenicima i njegove klasične izreke 'budi dobar, izij govno'. Neuobičajeni razgovor otišao je tako daleko da je novinarka u jednom trenutku bila primorana apelirati na gradonačelnika da 'čuva živce'.

I da, politika općenito Kerumu se gadi, no svejedno se sa svojom Hrvatskom građanskom strankom priprema za državne izbore. Kako je jutros zvučao splitski gradonačelnik, poslušajte u dvadesetominutnoj snimci...