S OSTOJIĆEM U DRUGI KRUG

'Kerum ima poslanje od Boga da pomogne Splitu'

18.05.2009 u 07:31

Bionic
Reading

Nezavisni kandidat Željko Kerum i Ranko Ostojić (SDP, HNS, HSU,DC) susrest će se u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika za dva tjedna

Prema neslužbenim rezultatima glasovanja, sa 162 biračka mjesta koliko ih je ukupno bilo u gradu pod Marjanom, Kerum je osvojio 40,21 posto glasova, a Ostojić 34,72 posto. Na trećem mjestu je Ivan Kuret (HDZ, HSS, HSLS) sa 17,08 posto, kandidat HČSP-a, HSP-a i HDS-a Luka Podrug dobio je 4,01 posto glasova, dok je na posljednjem mjestu kandidat Mate Buljubašić (ASH, SSU) sa 2,01 posto.

I na izborima za gradsko vijeće Kerumova nezavisna gradska lista dobila je najveći broj glasova (27,71 posto), dok je lista koalicije SDP/HNS/HSU/DC s Marinom Jurjevićem na čelu osvojila 23,77 posto. Na trećem mjestu sa 14,13 posto je koalicijska lista HDZ/HSS/HSLS nositeljice Željane Kalaš.

Luka Podrug nositelj liste HČSP, HSP i HDS dobio je 5,67 posto, slijedi ga sa 5,46 posto nezavisni Nikola Grabić te nezavisna gradska lista Ljubice Vrdoljak sa 5,22 posto. Ostalih 13 kandidacijskih lista nije prešlo prag od pet posto.

U stožeru Željka Keruma, koji je proglašen najvećim iznenađenjem izbora, u restoranu Sky, na vrhu splitskog Jokera, sinoć je bilo veselo. Kerum se još jednom osvrnuo na uvrede koje mu je uputio SDP-ovac Ranko Ostojić, s kojim će se za gradonačelničku fotelju boriti u drugom krugu.

'Ne želim ga vidjeti ni čuti. S njim nema nikakve komunikacije. Uvrijedio me, rekao da se drogiram. Tužio sam ga i dobit ću!' još je Kerum vrlo ljutit zbog izjava danih za vrijeme kampanje. Međutim, razloga za slavlje bilo je dovoljno.

Za počasnim stolom, uz majku Katu i brata Juru, sjedila je i Kerumova sestra Nevenka Bečić, inače prva na njegovoj listi i sasvim sigurno gradska vijećnica. 'Moj brat je sposoban čovjek koji će pokrenuti Split. Dobio je poslanje, ne znam od koga, vjerojatno od Boga. Drago mi je što su ljudi, uvidjevši kakvo je čudo napravio od svoje firme, glasovali za njega', rekla je Nevenka, uvjerena kako i sama može dati značajan doprinos u novim zadaćama koje je brat Željko postavio.

Veselilo se i u Ostojićevu stožeru. Iako je prema prvim neslužbenim rezultatima bio uz bok Kerumu, kasniji rezultati nisu mu bili toliko skloni, pa je atmosfera odmah naglo pala. No Ranko Ostojić nije gubio nadu.

Među prvima je Ostojiću na dobrom rezultatu došla čestitati majka Vesna. 'Ma, bravo, sine, postat ćeš ti gradonačelnik, pobijedit ćeš u drugom krugu', govorila je Ranku mama Vesna, koja je esdepeovce počastila kolačima.

U splitskom HDZ-u sinoć je s razlogom vladalo totalno razočaranje. Tek desetak članova pratilo je na HTV-u prve neslužbene rezultate. Ivan Kuret, sasvim sigurno bivši gradonačelnik, u pratnji supruge, vrlo sportski priznao je poraz. Čestitao je svojim protukandidatima Kerumu i Ostojiću i rekao da Split ostavlja u zdravom stanju i da nije razočaran jer je za svog mandata radio pošteno. Na upit je li se čuo s predsjednikom stranke premijerom Ivom Sanaderom, odgovorio je da nije, piše Večernji list.