KRIZNI STOŽER O STANJU U DINA-I

'Kemikalije u Omišlju hitno treba zbrinuti'

18.10.2011 u 16:44

Bionic
Reading

Stanje u DINA-Petrokemiji u Omišlju je pod kontrolom i sigurnost nije ugrožena, ali zabrinjavajuća je činjenica da je određena količina kemikalija nakon obustave rada postrojenja ostala nezbrinuta, zaključak je sastanka Stožera zaštite i spašavanja Primorsko-goranske županije

Nakon što je tvrtka Roberta Ježića zbog nedostatka sirovina i blokada prestala s radom, a djelatnici završili na čekanju, Stožer se danas hitno sastao kako bi se procijenila potencijalna opasnost za ljude i okoliš.

Istaknuto je da bi zbrinjavanje kemikalija trebalo biti prioritet te su pozvali Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da hitno osigura energente kako bi se taj postupak proveo.

Također, Stožer je od uprave DINA-e zatražio da dostavi elaborat o zbrinjavanju opasnih tvari, kao i da ih redovito izvještava o svakoj novonastaloj situaciji. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Agenciju za zaštitu okoliša RH pozvali su da pojačano prate utjecaj na okoliš i na zdravlje ljudi.

DINA-Petrokemija s radom je prestala 13. rujna, a osim što vodstvo nije uspjelo osigurati sirovine za nastavak proizvodnje, zbog nagomilanih dugova im se smanjuje dotok električne energije, što bi moglo rezultirati i potpunim iskapčanjem.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina obratio se stoga i Ministarstvu gospodarstva te zatražio da osigura kontinuitet isporuke tehnološkog minimuma električne energije i vode do konačnog sigurnog zbrinjavanja preostalih opasnih tvari u postrojenjima. Očekuje se i da se ubrza restrukturiranje DINA-e Petrokemije u Omišlju i omogući ponovo pokretanje proizvodnje jer je to, rečeno je, dugoročno najbolje rješenje.

Župan je izrazio i zabrinutost zbog očuvanja oko 1.000 radnih mjesta u DINA-i i još 300 u Novom listu, koji je također u vlasništvu posrnule Ježićeve Dioki grupe.