REPOVI IZ PROŠLOSTI

KB-u Sveti Duh blokirani računi zbog spora iz 1987.

28.11.2011 u 16:17

Bionic
Reading

Klinička bolnica Sveti Duh priopćila je danas kako su nepodmireni dugovi prijašnjih uprava i nebriga Grada Zagreba ugrozili poslovanje te bolnice, obzirom da su joj, zbog spora koji se vodi od 1987. godine, u četvrtak 24. studenog po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu blokirani svi računi u poslovnim bankama

Bolnica nije u stanju platiti trošak presude jer, između ostaloga, Grad Zagreb nije ispunio svoje osnivačke obveze prema njoj, a koje se odnose na pokriće starih obveza koje su predmet sanacije u iznosu od 30.869.172,79 kuna.

Taj iznos bilo bi više no dovoljan za podmirenje obveza po navedenoj presudi, ali i podmirenje brojnih drugih dugova bolnice koji su nastali daleko prije vremena aktualne Uprave a zakonski ih je trebao sanirati osnivač - Grad Zagreb, stoji u priopćenju.

Odbor za zdravstvo zagrebačke gradske skupštine, u dva je navrata donio zaključak o potrebi podmirenja starih dugovanja prema zdravstvenim ustanovama u vlasništvu grada, te da se u proračunu za 2011. i 2012. moraju planirati ista sredstva te da se ne može ulaziti u nova zaduženja prije no što se podmire stare obveze.

Tijekom 2010. i 2011. godine kontrolom troškova i značajnim uštedama potpuno je zaustavljeno negativno poslovanje bolnice, ostvareni su pozitivni poslovni rezultati i omogućena je nabava nove opreme, no bez sanacije ranije nastalih dugova biti će nemoguće ostvariti zacrtane planove, ocjenjuje se u priopćenju.

Aktualna je uprava u više navrata tijekom posljednjih godinu dana službenim putem gradskom uredu za zdravstvo i branitelje i ured gradonačelnika apelirala na što brže rješavanje dugova ranijih uprava, ali do sada bez rješenja. Također, nakon blokade računa upućen je dopis zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću sa zamolbom za hitnu sanaciju, no odgovor, kako ističu, još nije zaprimljen.

Klinička bolnica Sveti Duh najstarija je i jedna od najvećih bolnica u Hrvatskoj, a budući da aktivno sudjeluje u mreži zdravstvene zaštite s oko 500 bolesničkih kreveta za odrasle i sa 70 kreveta za novorođenčad, te s ukupnim kapacitetima od više od 120 ambulanti i dijagnostičkih službi, ovim će potezom biti ugroženo pružanje zdravstvenih usluga, što će se odraziti na cjelokupni javni zdravstveni sustav.