OBAMA ISPRATIO BUSHA

'Kažnjeni smo zbog pohlepe i neodgovornosti'

20.01.2009 u 20:01

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik George W. Bush završio je svojih osam turbulentnih godina na dužnosti i nakon inauguracije Baracka Obame helikopterom s Capitol Hilla 'odletio u građanski život'

WASHINGTON - Predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle, zajedno s potpredsjednikom Joeom Bidenom i njegovom suprugom Jill, otpratili su bračni par Bush do helikoptera koji ih je čekao na istočnoj strani Kongresa. On će ih odvesti do zračne baze Andrews pokraj Washingtona, odakle će zrakoplovom bivši predsjednik odletjeti u Teksas.

Obama je u svom je inaugracijskom govoru u utorak pozvao Amerikance da izlaz iz sadašnje gospodarske krize, ratova i drugih izazova s kojim je zemlja suočena, nađu u osloncu na istinske vrijednosti "rada, poštenja, hrabrosti, snošljivosti i domoljublja" i otvore "novo doba odgovornosti" prema sebi, svojoj zemlji i svijetu.

Na međunarodnom planu je najavio da "Amerika mora igrati svoju ulogu u uvođenju novog doba mira", postupno se povlačiti iz Iraka, stvarati mir u Afganistanu, naći multilateralni pristup globalnim izazovima nuklearne prijetnje i klimatskih promjena te odlučno poručiti teroristima da će biti poraženi.

"Naša zemlja ratuje protiv dalekosežne mreže nasilja i mržnje", rekao je Obama, istaknuvši da su SAD "usred krize".

Prvi predsjednički govor Baracka Obame

"Naše gospodarstvo je teško oslabljeno zbog pohlepe i neodgovornosti nekih, ali i neuspjeha da donesemo teške odluke kako bismo pripremili zemlju za novo doba", rekao je Obama. Upozorio je kako Amerikanci ostaju bez kuća i posla, poduzeća se zatvaraju, zdravstvena skrb je preskupa, a previše je škola u lošem stanju.

"Sada je potrebno novo doba odgovornosti, priznanje svakoga Amerikanca da smo odgovorni prema sebi, svojoj zemlji i svijetu", naglasio je.

Kazavši kako su "izazovi stvarni, ozbiljni i brojni", Obama je upozorio da se oni neće moći riješiti ni lako ni brzo, ali kako "zna da će ih Amerika riješiti", stvarajući nova radna mjesta i polažući temelje za novi rast i ambiciozne reforme.

Više od milijun okupljenih na Nacionalnoj šetnici pred kongresnom zgradom na Capitol Hillu, na inauguraciji 44. predsjednika SAD-a, burnim je pljeskom i uzvicima prekidalo Obamin govor.

Na međunardnom planu Obama je obećao "početak odgovornog vraćanja Iraka svojem narodu" i "stvaranje teško zaslužena mira u Afganistanu".

Najavio je neumoran rad na ubaživanju nuklearne prijetnje i globalnog zatopljenja, u suradnji sa "starim saveznicima i bivšim neprijeteljima".

Snagama koje posežu za terorizmom poručio je da će biti poražene.

"Mi se nećemo ispričavati zbog našeg načina života, niti oklijevati u obrani, a onima koji žele ostvarivati svoje ciljeve terorizmom i ubijanjem nevinih sada kažemo da je naš duh jači i da je neslomljiv. Vi nas ne možete nadživjeti, bit ćete poraženi."

Podsjetivši da je Amerika izlazila jača i ujedinjena iz teških poglavlja svoje prošlosti, poput Građanskog rata i segregacije, Obama je poručio kako zbog toga njegova zemlja vjeruje da u svijetu jednom trebaju prestati stare mržnje te da će, "kako svijet postaje manji, izaći na vidjelo zajednička ljudskost". "Amerika mora igrati svoju ulogu u uvođenju novog doba mira", naglasio je.

Muslimanskom je svijetu ponudio "nov put naprijed, utemeljen na uzajamnim interesima i poštovanju".

Čelnicima u svijetu, koji traže sukobe i na vlasti se održavaju prijevarom ili ušutkivanjem oporbe, poručio je da su "na krivoj strani povijesti", ali i da će im Amerika "pružiti ruku ako su spremni otvoriti šaku".

Michelle i Barack Obama

Obećao je nastavak američke pomoći siromašnim zemljama, a bogatima je poručio da se više ne može biti "ravnodušan prema patnjama izvan naših granica i trošiti svjetske resurse bez obzira na učinak".

"Svijet se promijenio i mi se moramo mijenjati s njim", naglasio je Obama u 15-minutnom govoru.

Prvi predsjednik SAD afričko-američkog podrijetla u svom se govoru osvrnuo i na prekretnicu koju u povijesti i životu SAD-a predstavlja njegov izbor za predsjednika.

Pozvavši sunarodnjake da zajedničkim naporima i odgovornošću "izvuku" zemlju iz krize, rekao je kako je "davati sve od sebe u teškoj zadaći" izvor američkog povjerenja, biti američke slobode i američkog kreda.

"Zbog toga su se danas muškarci i žene svih rasa i vjera pridružili proslavi na ovoj veličanstvenoj šetnici. I zato čovjek, čiji otac prije manje od 60 godina nije mogao biti poslužen u lokalnom restoranu, danas stoji pred vama i polaže najsvetiju prisegu", rekao je Obama, pozdravljen pljeskom stotina tisuća građana, posebno brojnih Amerikanaca afričko-američkog podrijetla.

Citirajući oca Domovine Georgea Washingtona, Obama je pozvao Amerikance da se u suočavanju s teškoćama sjete onih koje su utemeljitelji njihove države, te da ne odustaju, već pogledom uprtim u obzorje i uz Božju milost "nose dalje velik dar slobode i sigurno ga predaju budućim naraštajima".

Obama, koji meteorski politički uspon velikim dijelom duguje i svojoj govorničkoj vještini, tijekom govora je usporavao i naglašavao pojedine dijelove, kao da daje znake publici kad očekuje pljesak, no ona se i nije svaki puta povodila za tim znacima.

Međutim, prve reakacije pokazuju da je govor vrlo dobro primljen i da će biti široko citiran.

U on-line anketi TV mreže MSNBC od 32.680 ispitanika 49,4 posto je Obamin govor ocijenilo "majstorskim", 32,4 posto "solidnim", za 11,4 posto je "u redu", 3,4 posto drži ga "lošim", a 27 posto "promašenim".

Nakon inauguracije Obama je otišao na svečani ručak s čelnicima Kongresa, a popodne po mjesnom vremenu slijedit će velika inauguracijska povorka od Capitola do Bijele kuće.