SAUDIJSKA ARABIJA

Kaznili ženu jer je upravljala vozilom u hitnom slučaju

21.07.2011 u 21:46

Bionic
Reading

Saudijskoj će se ženi suditi jer je stala upravljati vozilom iako se radilo o hitno slučaju. Naime, krvarila je i trebala je hitno u bolnicu, pa je odustala od javnog prijevoza i uzela auto od oca, javlja saudijski list Okaz

Saudijska Arabija je ultrakonzervativno društvo feudalnog uređenja gdje se ženama, između ostalog, zabranjuje da upravljaju svakom vrstom vozila.

Prema listu, neimenovana žena stara 35 godina uhićena je u Jeddahu na Crvenom moru, ali je puštena nakon što se javio njezin otac, ujedno njezin staratelj i jamac. Žena je kazala da je jako krvarila i nije bilo javnoga prijevoza niti ga je mogla čekati, da je situacija bila hitna i da nije bilo drugoga rješenja već da se sama odveze do bolnice.

Iako ne posto izričiti zakon koji bi ženama to zabranilo, Ministarstvo unutarnjih poslova pravo na upravljanje vozilom ne priznaje pozivajući se na vjerske propise. Grupa saudijskih žena u znaku protesta sjela je za volane svojih automobila 17. lipnja, ali ih policija nije kaznila. Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton podržala je tu akciju kazavši da se radi o vrlo hrabrim ženama koje brane svoja prava te da je ono što čine ispravno. Središnja osoba kampanje je Manal al-Sharif, 32-godišnja računalna konzultantica koja je uhićena 22. svibnja, deset dana nakon što je na YouTubeu objavila snimku u kojoj se vidi kako vozi u gradu Khobar. Prošli tjedan policija je uhitila dvije žene iz Omana zbog vožnje, ali su puštene nakon što obećale da to neće ponoviti.

Žene u tom kraljevstvu mogu biti vlasnice vozila, ali moraju imati muškog vozača, iz obitelji ili unajmljenog, ali opet ovise o dobroj volji muževa ili roditelja.