PRAVAŠI PROTIV PRAVAŠA

Kaznena prijava za dvojicu vukovarskih vijećnika

05.07.2010 u 15:18

Bionic
Reading

Nakon što je posve slučajno otkrio da dvojica vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara nemaju verificirane mandate te da su prisegu položili kao članovi svoje bivše stranke, dopredsjednik vukovarskog HSP-a Petar Macut protiv njih je podignuo kaznenu prijavu

Kazneno su prijavljeni vijećnici Tomislav Džanak i Josip Sablić, inače članovi HSP dr. Ante Starčević, no sam sadržaj prijave koju je Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru protiv njih predao Petar Macut nije dostupan javnosti zbog tajnosti podataka. Može se pretpostaviti da je riječ o lažnom predstavljanju, kao kažnjivom djelu, budući da su Džanak i Sablić na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara 19. lipnja prošle godine prisegnuli kao vijećnici HSP-a, iako su iz te stranke izišli šest dana ranije.

Na to su protekloga tjedna upozorili iz njihove bivše stranke, navodeći i da dvojac nikad nije verificirao svoje mandate ni kao nezavisni, niti kao vijećnici Starčevićeva HSP-a.

'I od Ureda državne uprave zatražili smo mišljenje o ovom slučaju, jer nas zanimaju posljedice takvog čina i hoće li onda i sve odluke koje su u Vijeću donesene, a kojima su većinu za izglasavanje donijeli Džanak i Sablić, biti valjane ili ne', poručio je Macut

Dvojica vijećnika ušla su u Gradsko vijeće na koalicijskoj listi HDZ-a i HSP-a, no nekoliko dana prije konstituiranja Vijeća izašli su iz HSP-a i postali nezavisni vijećnici. Iz njihove stranke i dalje nema očitovanja u vezi tog slučaja. Sjednica Gradskog vijeća Vukovara, u kojemu prevlast više nema nitko, jer su u SDSS-u, koji je do sada podupirao koaliciju HDZ – HSP dr. Ante Starčević, odlučili biti neutralni i glasati po savjesti, bit će održana u četvrtak, pa će se možda i nešto konkretnije doznati.