SVIJET PO VUKU

Kaznena prijava jer je razotkrio političare i siledžiju

24.02.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Slučaj Miladina Kovačevića Srbiji predstavlja sve veći vanjskopolitički problem, ali ga država ne želi izručiti SAD-u jer ih u tome navodno sprečava ustav Srbije

Podsjetimo, Miladin Kovačević u Americi je igrao sveučilišnu košarku i tamo u jednoj tuči u kafiću istukao mladića koji je završio u komi. Nakon što su mu oduzete putne isprave uz jamčevinu izlazi iz zatvora. Potom mu srbijanski konzulat mu izdaje nove dokumente i Kovačević bježi iz zemlje u Srbiji koja ga odbija izručiti natrag u SAD pozivajući se na svoje zakone koje ne smiju kršiti, ali njihovom diplomatskom osoblju nije bio problem kršiti zakone države zemlje koja im je pružila gostoprimstvo.

Nakon što je slučaj izazvao veliku pažnju i podijelio javnost u Srbiji, otkriveno je da je slučaj košarkaša nasilnika postao državna tajna jer je se tamošnja vlast pokušala nagoditi s Amerikancima da se u zamjenu za milijun dolara odštete slučaj zataška. Sada ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić prijeti kaznenom prijavom osobi koja je novinarima odala informaciju o tome da je slučaj Kovačević označen kao državna tajna i to riječima: 'Tu nije riječ o odnosima među koalicijskim partnerima ili ministrima, već stvar osobnog osjećaja i morala osobe koja je tu informaciju otkrila. Vodi se istraga o tome kako je došlo do odavanja državne tajne, kao i da je to ozbiljno kazneno djelo.'

Dakle, prema Jeremiću kriminalac je onaj koji je odao kriminalca i političare koji su mu pokušali pomoći, a ne osoba koja se potuče u birtiji i pošalje čovjeka u komu. Njemu treba pomoći.

'Učinit ćemo sve da taj problem riješimo u skladu sa zakonom, a do tada će slučaj, u interesu bržeg okončanja, ostati pod oznakom državne tajne', rekao je Jeremić.