CRKVENI OBROVAC

Katoličko sveučilište od 100 milijuna kuna zjapi prazno

07.12.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Jedan od najambicioznijih crkvenih projekata, Hrvatsko katoličko sveučilište, postalo je, čini se, jedan od najvećih crkvenih financijskih promašaja u posljednje vrijeme. Golemo zdanje toga 'crkvenog Obrovca' već gotovo godinu dana zjapi prazno, jer vodstvo Sveučilišta nije uspjelo organizirati nastavu u 2009/10. otkriva Večernji.hr

A radi se o jednome od najopremljenijih i najfunkcionalnijih prostora za studente u Zagrebu za čije je uređenje utrošeno gotovo stotinu milijuna kuna. Građevinski radovi stajali su, naime, oko 70 milijuna kuna, a 30-ak milijuna potrošeno je za opremu učionica, na kompjutore, optičke kabele, namještaj, mreže, projektore... Hrvatsko katoličko sveučilište nalazi se u bivšoj vojarni u zagrebačkoj Ilici 242. Prostire se na oko 15.000 četvornih metara prostora, u tri zgrade, koje su u trenutku preuzimanja od države zahtijevale temeljitu adaptaciju.

U obnovu zgrade krenulo se odmah nakon njezina preuzimanja, a izvođačima su se rokovi intenzivirali u ljeto 2008, jer je u rujnu te godine državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone trebao blagosloviti zgradu.

Kako se ne bi osramotili pred tako visokim gostom, investitori su izvođaču Profektusu dopustili da radi i nedjeljom (?!), pa su radovi bili gotovi u dogovorenom roku od šest mjeseci. Javnost je bila šokirana da se na crkvenoj građevini smije raditi i nedjeljom, jer se Crkva istodobno zalagala za zabranu rada nedjeljom, ali se sve tumačilo željom za što bržim otvaranjem i početkom rada novoga sveučilišta u Hrvatskoj. Međutim, usprkos svemu tome, danas učionice zjape – prazne navodi Večernji.hr

Glavni razlog za to bila je očita nesposobnost povjerenstva Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, da organizira najavljeni početak nastave. Štoviše, povjerenstvo je u lipnju ove godine poništilo natječaj za upis studenata iz ožujka tvrdeći da 'kvaliteta pojedinih ustrojbenih i kadrovskih elemenata našega Sveučilišta još nije na takvome stupnju da bismo mogli započeti s nastavnim radom u onoj izvrsnosti kojom bismo bili zadovoljni'.

U javnosti se moglo čuti kako je došlo do narušavanja odnosa između povjerenstva Katoličkog sveučilišta i Instituta Ivo Pilar, čiji su čelni ljudi od početka bili angažirani na uspostavi novoga sveučilišta.

S Kaptola su optuživali 'pilarovce' da su htjeli preuzeti dominaciju i voditi glavnu riječ, a ovi, pak, crkveno povjerenstvo da su htjeli nametnuti kanonsku, a ne prosvjetnu regulativu. Rez je napravio osobno zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odlučivši da Sveučilište odgađa početak rada i da se poništava već objavljeni natječaj. Novouređena zgrada bila je posuđena tek studentima tijekom štrajka, nakon čega vrhunski prostor u koji je uloženo više od 100 milijuna kuna i dalje stoji prazan.

Natječaj za novu školsku godinu trebao bi biti raspisan za tri mjeseca, no i dalje je veliko pitanje hoće li na studijima sociologije, psihologije i povijesti imati tko predavati, pa će se pokazati da je za veliku crkvenu želju za vlastitim sveučilištem bilo lakše ispuniti formu (dobiti licenciju i obnoviti zgradu) nego je ispuniti sadržajem, za koji na hrvatskom tržištu znanja sigurno itekako ima mjesta.