VATIKAN UŽASNUT

Katolički vikar ubijen u Turskoj

03.06.2010 u 16:34

Bionic
Reading

Biskup Luigi Padovese, predsjednik Turske biskupske konferencije (CET), umro je podlegavši ozljedama koje mu je nožem zadao njegov vozač u Iskenderunu na jugu Turske, što je posljednji u nizu napada na kršćane u toj gotovo isključivo muslimanskoj zemlji.

Prelata, talijanskog državljanina rođena 1947. u Milanu, apostolskog vikara za Anatoliju i predsjednika Turske biskupske konferencije (CET), nožem je izbo njegov vozač u njegovoj kući u Iskenderunu, objavio je guverner toga grada.

Mehmet Celalettin Lekesiz, guverner pokrajine Hatayje, u kojoj se nalazi Iskenderun, isključio je mogućnost "političkog ubojstva". Za agenciju Anatoliju je izjavio da je osumnjičenik, koji se liječio zbog psihičkih tegoba, uhićen s oružjem kojim je počinio zločin.

Murat A., čije ime nije objavljeno, u zadnje četiri i pol godine radio je kao biskupov vozač, ističe dužnosnik.

"Provodimo svoju istragu, ali se čini da je riječ o privatnoj stvari, a ne o politički motiviranom ubojstvu", rekao je guverner.

Kako je izvijestila informativna postaja NTV, osumnjičenik, koji se navodno obratio na katoličanstvo, prerezao je vrat žrtvi koja je pronađena u vrtu svoje vikendice u lokvi krvi.

Sveta Stolica je "užasnuta" ubojstvom monsinjora Luigija Padovesea i nazvala ga "strašnim i nevjerojatnim činom", istaknuo je predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi.

I međunarodni Caritas oglasio se priopćenjem u kojemu ističe da je "duboko ožalošćen" zbog ubojstva biskupa koji je bio i predsjednik turskog Caritasa.

Časna sestra Eleonora de Stefano rekla je u telefonskom razgovoru za misijsku agenciju Misnu da je "vozač u zadnjih 15 dana patio od teške depresije i da je često viđao Padovesea koji mu je htio pomoći".

Zadnjih godina u Turskoj, islamskoj zemlji koja želi ući u Europsku uniju, dogodilo se više napada na kršćane.

Godine 2006. katolički svećenik, isto Talijan, Andrea Santoro (61) ubijen je iz vatrenog oružja u Trabzonu. Za njegovo ubojstvo 19-godišnju zatvorsku kaznu služi turski mladić.

Iskenderun je važan za kršćanstvo: u obližnjoj Antiohiji je pećina u kojoj je propovijedao apostol Petar i gdje su se tajno okupljali prvi kršćani. Grad i okolica smatraju se jednim od najstarijih kršćanskih središta.