ŠOKANTNO OTKRIĆE

Katolički svećenici zlostavljali tisuće Nizozemki

11.03.2013 u 21:30

Bionic
Reading

Svećenici Katoličke crkve u Nizozemskoj moraju priznati da su seksualno zlostavljali više tisuća djevojaka u njihovim domovima i crkvama te obeštetiti žrtve, stoji u posljednjem izvješću istražnog povjerenstva kojemu je na čelu Win Deetman, bivši gradonačelnik Haaga i predsjednik Demokršćanske stranke. Djevojke su fizički zlostavljale i časne sestre u internatima i učeničkim domovima

Posljednje izvješće povjerenstva, osnovanog po nalogu vlade, nastavlja se na prethodno istraživanje koje se fokusiralo na zlostavljanje dječaka, u kojemu je zaključeno da su i oni bili žrtve seksualnih prijestupa u internatima.

Povjerenstvo je financirala Nizozemska biskupska konferencija, a u preliminarnim zaključcima iz prosinca 2011. procjenjuje se da je u razdoblju od 1945. do 2010. u katoličkim institucijama uznemiravano i do 20.000 djece, a 'nekoliko desetaka tisuća' pretrpjelo je neku vrstu zlostavljanja.

Povjerenstvo je nekoliko utuživih slučajeva predalo policiji, a za ostale predlaže nagodbe. Prošlog tjedna, nizozemski Volkskrant izvijestio je da su pet od ukupno sedam žrtava koje će primiti maksimalni iznos odštete od 100.000 eura - žene. Volkskrant piše je da dosad pažnja bila usmjerena uglavnom na mladiće zlostavljane po internatima. Od 127 odšteta isplaćenih do polovice veljače, žene su malobrojne.

Bart Holthuis, predsjednik odbora za isplatu odštete, kaže da su sve žene žrtve zlostavljanja pretrpjele ozbiljne psihičke i fizičke posljedice. Pokušale su izvršiti samoubojstvo i nisu u mogućnosti ostvariti normalnu vezu.

Te žene često su u vlastitim domovima godinama zlostavljali kapelani ili svećenici koji su se smatrali 'obiteljskim prijateljima'.

Crkvene vlasti dosad su žrtvama zlostavljanja isplatile 3,1 milijun eura.

Prema zaključcima povjerenstva, oko 40 posto intervjuiranih djevojaka silovali su svećenici ili đakoni. Uz internate, zlostavljanja mladih katolkinja događala su se i u domovima za nevjenčane trudnice i majke, pod upravom časnih sestara.

U zaključku se ističe da je, nažalost, nemoguće precizno utvrditi koliko je bilo žrtava, ali je moguće da se ne radi o tisućama, već desecima tisuća djevojaka.

Nakon objave izvješća, krovna organizacija nizozemske Katoličke crkve i vjerskih institucija uputila je ispriku, uz napomenu da će razmotriti pomoć žrtvama.

'Ne samo da su počinitelji krivi, već i oni koji su bili odgovorni da stvari normalno funkcioniraju u domovima i institucijama u kojima su djevojke bile sklonjene', stoji u priopćenju.