slovenija

Katolički laici za odlučnije mjere protiv pedofilije u Crkvi

20.02.2019 u 15:01

Bionic
Reading

U vrijeme kad i papa Franjo sve glasnije upozorava na potrebu okončanja šutnje o pedofiliji među svećenstvom u Sloveniji je osnovana civilna udruga za zaštitu žrtava spolnih zloporaba u lokalnoj slovenskoj Katoličkoj Crkvi

Kako u srijedu objavljuju slovenski mediji, inicijativa je nastala uoči susreta nacionalnih biskupskih konferencija u Vatikanu na temu zaštite maloljetnika u crkvi, a pokrenuli su je svećenik Janez Cerar, član reda lazarista, privatni odvjetnik Tomaž Pisk i društveni aktivist Igor Vovk, koji žele potaknuti jače osvještavanje društva o tom problemu jer smatraju da dosadašnje suočavanje crkve s problemom pedofilije nije bilo dovoljno.

'Potaknuti odlučnim riječima pape Franje te uz poznavanje konkretnih slučajeva i dimenzija tog problema želimo dati naš doprinos u nastojanju da se očisti ta rak-rana Katoličke Crkve', naveli su u priopćenju za javnost.

Nakon više slučajeva pedofilije i spolnog nasilja nad maloljetnicima, od kojih su neki slučajevi završili na sudu, a neki od optuženih svećenika bili i kažnjeni, Slovenska biskupska konferencija formirala je ekspertnu skupinu za rješavanje spolnih zloupotreba u lokalnoj katoličkoj crkvi.

U vezi s ovom novom inicijativom, pokrenutom s ciljem da crkveni vrh i u Sloveniji ovom problemu pristupi odlučnije jer su se dosadašnje mjere pokazale nedovoljnima, predsjednik ekspertne skupine biskupske konferencije Andrej Naglič istaknuo je da je ona nastala u sklopu djelovanja katoličkih laika i kao civilna udruga, te da nije riječ o inicijativi slovenskih biskupa.

'Očito se radi o korektivu, možda i kritici ili pak poticaju službenim strukturama u Crkvi, što samo po sebi ne mora biti loše', kazao je Naglič medijima istaknuvši da je skupina koja je osnovana pod okriljem biskupske konferencije nastojala djelovati brzo i stručno.

Sveta Stolica je 2001. godine donijela 20 obvezujućih normi za veću zaštitu djece koje su trebale doprinijeti boljoj zaštiti maloljetnika i smanjenju spolnih zloporaba od svećenika, redovnika i drugih pastoralnih radnika te je jasno rekla da su pedofilija i spolno nasilje kriminalna djela.

Slovenski su biskupi 2006. godine donijeli smjernice za postupke prema svećenicima u slučaju spolnog iskorištavanja maloljetnika, koje su nakon toga dva puta dopunjene, 2012. i 2014. godine, ali slučajeva pedofilije, po navodima medija i dalje ima, iako se o njima uglavnom šuti. Slovenska biskupska konferencija je, uz to, 2009. godine osnovala i savjetodavni organ koji se na stručnoj razini bavi pomoći žrtvama spolnih zloporaba i njihovoj rodbini, koji se mogu javiti ekspertnoj skupini za problem pedofilije kako bi im se pomoglo.