FRANCUSKI 'ČUVARI MORALA'

Katolička crkva želi zabraniti udžbenike o rodnoj teoriji

05.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Uz pomoć vladajuće stranke Nicolasa Sarkozyja, vođe Katoličke crkve u Francuskoj odlučili su da je potrebno da se umiješaju u obrazovnu politiku i zabrane udžbenike u kojima srednjoškolci uče o 'rodnoj teoriji', koja govori o biološkim razlikama i spolnom identitetu, ali i tome kako društvo i kultura mogu utjecati na seksualni identitet pojedinca, piše Le Monde

Cilj ove teorije, koja je poznata kao 'rodna teorija' jest upoznati mlade da ono što ova teorija zagovara, dakle, biološke razlike i spolni identitet, može biti pod utjecajem društvenih i kulturnih čimbenika. Crkva, koja je kritična prema navedenoj teoriji, odmah je požurila objaviti pamflet pod nazivom 'Rod, kontroverze', što je zbirka eseja koje su napisali različiti teolozi, a dokument upozorava mlade o 'opasnostima' rodne teorije.

Područje istraživanja ove teorije, koja se posebno razvila posljednjih 20-ak godina su teme kao ravnopravnost spolova u politici ili u poslovnom svijetu, te uloga žena u umjetnosti i društvenim pokretima. No Vatikan, koji se počeo interesirati za temu ranih 1990-ih, rodne studije smatra 'opasnima'.

Tony Anatrella
, svećenik, psihoanalitičar i konzultant u Vatikanu za pitanja obitelji i zdravlja, naziva ovu teoriju 'totalitarnom ideologijom' koja je 'opasnija od marksističke ideologije'. Prema Crkvi, teorija dovodi do raspada obitelji i potiče ljude da prepoznaju različite seksualne orijentacije, što može dovesti do homoseksualnih brakova, piše Le Monde.

'Ove teze su ozbiljne jer govore o tome da je čovjek sam svoj stvoritelj, koji bira svoju seksualnost i koji organizira vlastiti stil života na temelju osobnog izbora', napisao je biskup Bernard Ginoux prošlog lipnja.

Korištenje pojma 'teorija' još je jedan bod prigovora monsinjora Anatrella koji 'ovu teoriju smatra nečim što nije ništa više od konceptualnih shema koje nemaju nikakve veze sa znanošću'.

'To je jedva mišljenje', argument je koji je preuzelo 80 zastupnika UMP-a, konzervativne stranke čiji je predsjednik Nicolas Sarkozy

Crkva je okupila radnu skupinu za proučavanje seksualnog i emocionalnog obrazovanja francuske mladeži. Očekuje se da će skupina, sastavljena od teologa, znanstvenika i nastavnika izdati niz preporuka u narednim tjednima.

UMP-ov zakonodavac Jean-Marc Nesmes, pobožni katolik, napravio je radikalniji korak i rekao da rodna teorija u nastavnom planu francuskih srednjih škola 'može poremetiti razvoj mladih ljudi i tinejdžera i na kraju ga eventualno promijeniti'.