NESTAŠICA SVEĆENIKA

Katolička crkva u Njemačkoj vrbuje podmladak u inozemstvu

05.05.2012 u 22:36

Bionic
Reading

U Njemačkoj je sve manje katoličkih svećenika. Kako propovjedaonice ne bi ostale prazne, biskupija Limburg vrbuje podmladak i u inozemstvu, naprimjer u Poljskoj, piše Deutsche Welle

Biskupija Limburg ciljano koristi partnerstvo s Katoličkom crkvom u Poljskoj kako bi dovela svećenički podmladak u Njemačku. I u sjemeništima drugih biskupija u međuvremenu sjedi sve više studenata iz stranih zemalja poput Indije i Brazila. Razlog tome je to što Katolička crkva u Njemačkoj ima velik problem s 'nestašicom' svećeničkog podmlatka. Sve manje mladih muškaraca se u toj zemlji odlučuje za studij teologije s ciljem da postanu svećenici ili da ostvare znanstvenu karijeru na 20 fakulteta i 34 teološka instituta u Njemačkoj, piše Deutsche Welle

U posljednjih 15 godina se prepolovio broj studenata koji dođu do kraja studija teologije. Trenutno ih je, prema aktualnoj studiji frankfurtskog teologa i sociologa Bernharda Emundsa, u čitavoj Njemačkoj samo još 2.200. To utječe i na znanstveni krajolik - u zadnjih pet godina je ukinuto 20 posto asistentskih mjesta i znanstvenih novaka. Neke katedre se uopće ne mogu popuniti.


Teologija u Njemačkoj izumire?

'Ako broj mladih teologa nastavi ovako padati, morat ćemo se jako zabrinuti zbog toga što bi moglo doći do pravog urušavanja katoličke teologije', upozorava Emunds. Situacija je drukčija što se tiče studija potrebnog za nastavnike vjeronauka - tu je broj znatno porastao. Emunds stoga predlaže crkvi da ulaže više nego do sada u edukaciju vjeroučitelja.

On je kritičan prema vrbovanju budućih svećenika u inozemstvu. 'Da bi se vodila neka njemačka župa, potrebno je dobro poznavati način života u Njemačkoj, želje i strahove ljudi ovdje, a upravo to je jako teško kada svećenici dolaze iz druge kulture', argumentira on.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje