SPOR U ENGLESKOJ

Katolička crkva tjera učenike da potpišu anti-gay peticiju!

26.04.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Rimokatolička crkva poslala je dopis svim katoličkim srednjim školama u Engleskoj i Walesu, tražeći da se među učenicima agitira za potpisivanje peticije protiv gay brakova

Vijest je danas objavio Guardian, dodajući da je riječ o školama koje financira država te navodeći jednu takvu u južnom Londonu, u kojoj je održano predavanje koje osporava vladine planove da se homoseksualnim parovima dozvoli građansko vjenčanje.

Inicijator akcije je Služba za katoličko obrazovanje (Catholic Education Service) sa sjedištem u Londonu, koja je u 385 škola poslala pismo dva nadbiskupa koje je prošlog mjeseca pročitano u crkvama: u njemu se poručuje da katolici imaju 'dužnost učiniti sve što se može kako se istinsko značenje braka ne bi izgubilo u budućim generacijama'. Usto, škole su zamoljene da privuku pažnju učenika na peticiju 'Koalicije za brak', koja je dosad, prema Guardianu, skupila 466 tisuća potpisa.

Terry Sanderson iz Nacionalnog sekularnog društva (organizacija postoji od 1866. godine), smatra da je CES prekoračio svoja prava, ali i privilegije jer u državnoj školi, koju plaćaju porezni obveznici, 'promovira političku kampanju koja proizlazi iz sektaških stajališta'.

Prema zadnjem popisu s početka stoljeća, u Engleskoj i Walesu živi oko 4,2 milijuna ljudi koji ispovijedaju rimokatoličku vjeru, što je oko osam posto tamošnjeg stanovništva.

U društvu u kojem se takve inicijative smatraju zalaganjem za nejednakost, akcija CES-a preko školskih profesora naišla je na otpor dijela učenika, među kojima ima i onih koji deklarirano nisu heteroseksualne orijentacije. Neki su navodno nabavili gay pride bedževe i zataknuli ih na uniforme.

Anglikanska kršćanska crkva, s najvećom pastvom na Otoku, protivi se diskriminaciji homoseksualaca. U svijetu su poznati slučajevi anglikanskih svećenika koji ne samo da su deklarirani homoseksualci, nego su ponegdje čak uspijevali biti promovirani u biskupe.

Britanska udruga humanista propituje zakonitost političke indoktrinacije školaraca prema člancima 406 i 407 Zakona o obrazovanju, a pritom primjećuje i da navodna borba katoličkih edukatora da se djecu ne izlaže homoseksualnim sadržajima ovime gubi kredibilitet, jer ih upravo oni izlažu toj temi kroz spomenuto predavanje i peticiju.

CES se brani tvrdnjom da nije riječ o političkim, nego o religioznim, katoličkim stajalištima te da škole religijskog karaktera imaju dozvolu podučavati o seksu i međuljudskim odnosima.

Stvar se dodatno komplicira ako se uzme u obzir da navodno nepolitička, katolička službena stajališta moderira Vatikan koji je, naravno, i politička država.