U NJEMAČKOJ

Katolička crkva otvara arhive za istraživanje pedofilskih skandala

18.07.2011 u 19:40

Bionic
Reading

Katolička crkva u Njemačkoj odlučila je otvoriti sve arhive za nezavisne istraživače koji žele naći 'znanstvene odgovore' na brojne pedofilske skandale koji potresaju tu crkvu od početka 2010.

Odluku biskupske konferencije priopćio je biskup Triera, Stephan Ackermann, kojeg je Njemačka biskupska konferencija lani opunomoćila za sva pitanja povezana sa spolnim zloporabama. Dostupna će biti sva osobna dokumentacija za 18 dijeceza pohranjena od 2000, a za ostalih devet biskupija, gdje za to postoji razlog, istražitelji će moći pogledati dokumentaciju od kraja Drugog svjetskog rata naovamo.

Pokušava se ustanoviti jesu li pedofilske afere umanjene tijekom posljednjih dvadeset godina. Istražiteljima će se dati do tri godine vremena za rad iako se prvi rezultati istraživanja očekuju već do kraja 2012.

Poznato je da će jedna grupa kriminalista pod vodstvom profesora Christiana Pfeiffera istraživati do sada nepoznata zlostavljanja da bi se ustanovilo kako su u pojedinim slučajevima reagirale crkvene vlasti.

Biskup Ackermann je bio izjavio da su u Njemačkoj zatajeni razni slučajevi spolne zloporabe koje su u prošlosti počinili svećenici. Biskup je ustvrdio da je na temelju sadašnjih spoznaja bilo prikrivanja. 'Nažalost, u ovome trenutku s tim se moramo pomiriti. Gdje nije bilo stvarne volje da se razjasne stvari te su krivci jednostavno premješteni, moramo priznati da je bilo prikrivanja niza slučajeva', kazao je u jednom intervjuu.

Na upit o nemarnosti nekih biskupija prema odgovornima za zloporabe, primijetio je da se vidi, istražujući prošla desetljeća, da su sve biskupije bile pogođene. 'Iz razgovora koje sam vodio, shvatio sam da smo se previše bavili zaštitom krivaca. Što možemo reći nego da smo učinili pogrešne procjene o dobrom glasu Crkve, pojedinim ustanovama i gubitku povjerenja', rekao je biskup.

Ipak, želio bih istaknuti da se ogromna većina utvrđenih pedofila odnosi na šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine prošloga stoljeća. Psihologija je od osamdesetih godina postala uobičajeni uvjet u obrazovanju svećenika, rekao je biskup Ackermann.

Što se pak tiče odštete žrtvama, biskup je pojasnio da je odgovorio na brojne pozive koji se na to odnose, ali da novac nije primarno. 'Osigurali smo duhovnu potporu svim osobama kojima je bila potrebna financijska pomoć za terapeutske usluge. To ćemo i ubuduće činiti. Moramo se također pitati može li biti neki oblik materijalne ili moralne odštete. Za nas je jako važno da bude naknada za nepravde koje su počinile te osobe', kazao je dodajući da Crkva ne traži iskupljenje u plaćanju novčane odštete.

Drugu ekipu, sastavljenu od psihologa i psihijatara, vodit će profesor Norbert Leygraf. Oni će pokušati izraditi profil pedofila te ustanoviti što to povezuje žrtve.

Međutim, istraživači će se naći s velikim problemom, a to je sustavno uništavanje dokaza, o čemu je za tjednik Der Spiegel progovorila odvjetnica Marion Westpfahl koja je kazala da su brojni predmeti sustavno odvezeni u Vatikan, odnosno da će samo vatikanska arhiva pomoći da se sazna istina o seksualnim zlostavljanjima u Njemačkoj.

Postoje aktivisti za ljudska prva koji tvrde da je sve ovo ipak medijski odnosno marketinški manevar Katoličke crkve koja zapravo i ne želi da se sazna cijela istina o tom groznom poglavlju u povijesti njemačkih katolika.