STRAVA U BELGIJI

Katolička crkva obećala kazniti pedofile

13.09.2010 u 15:23

Bionic
Reading

Najviši Crkveni autoritet u Belgiji, nadbiskup Andre-Joseph Leonard, priznao je danas opća seksualna zlostavljanja djece koja su počinili katolički svećenici u toj zemlji te je obećao pomoć žrtvama, a pravednu kaznu počiniteljima zločina

Priznanje je došlo nakon što su žrtve najavile zahtjeve za odštetu pred pravosudnim organima države. Prema Walteru van Steenbruggeu, odvjetniku tridesetoro od ukupno (koliko je do sada poznato) 475 žrtava pedofilije u Belgiji, žrtve imaju pravo na odštetu i za to će se boriti. Odvjetnik je dodao da je Crkvena hijerarhija bila upoznata s pedofilijom u redovima svećenika od početka devedesetih te da je odlučila o tomu progovoriti tek nakon ostavke biskupa Rogera Vangheluwea u travnju ove godine (koji je priznao da je počinio pedofiliju prije i nakon što je postao biskup).

Veći dio zločina, sada opisan u Izvještaju Adriaenssens koji je predstavljen prošlog petka, dogodio se tijekom četrdesetogodišnjeg vladanja nadbiskupa Bruxellesa, kardinala Godfrieda Danneelsa, koji se oglušio na molbu žrtava da se zauzme za istinu. Odgovornost kardinala je tim veća što je 13 žrtava počinilo samoubojstvo.

Nadbiskup Leonard prihvaća pravorijek nezavisne komisije o postojanju 475 žrtava pedofilije koja se dogodila u belgijskoj Crkvi između 50-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Trinaestero žrtava je počinilo samoubojstvo, a šestero je to pokušalo, srećom bezuspješno. Pedofilija je registrirana u svim biskupijama.

Leonard je kazao da je prva obaveza Crkve saslušati žrtve. 'Osoban odnos prema svakoj povrijeđenoj osobi je ono što smo dužni. Moramo čuti sva njihova pitanja i pomoći u procesu vraćanja njihova povrijeđenog dostojanstva', rekao je pred novinarima.

Kazao je i da će Crkva usko surađivati s policijom u istrazi i da će adekvatno kazniti počinitelje. Dodao je da će Crkva stvoriti mehanizam priznanja, pomirenja i izlječenja i da bi projekt trebao biti gotov do Božića. Nadbiksup je rekao da će se proučiti način za isplatu odštetnih zahtjeva.