ŠUKER O PRORAČUNU ZA 2011.

'Katastrofičari, ostavite građane na miru!'

15.11.2010 u 16:33

Bionic
Reading

Na izvanrednoj sjednici Vlada je donijela proračun za 2011. godinu kojim je predviđen deficit središnje države od 4,3 posto BDP-a odnosno 14,8 milijardi kuna. Novi proračun je izglasan i poslan u Sabor, ali javnosti nije objašnjeno ništa više osim iznosa deficita. Ministar financija Ivan Šuker poručio je tek 'dežurnim katastrofičarima' da mogu plašiti svoje stranačke kolege, ali da građane ostave na miru

Premijerka Jadranka Kosor proračun za 2011. predstavila je kao 'najvažniji dokument koji određuje život svih građana, tijek gospodarstva, ali i smjer kojim ćemo se kretati sljedećih nekoliko godina', a ministar financija Ivan Šuker proračun doživljava kao vjetar u leđa za investicije. Ipak, nisu otkrili točno za što će koliko potrošiti, niti su novinari na sjednici Vlade dobili pisane materijale.

Rekli su da se građani nemaju čega bojati, a detalje proračuna Šuker je javnosti obećao otkriti u 14 sati u Ministarstvu financija. Običaj je, naime, da ministar financija uoči ili odmah nakon predstavljanja proračuna javnosti objasni detalje,a Vladine službe uglavnom na vrijeme novinarima dostave sve pisane materijale. Tek je dva sata kasnije na internetskim stranicama Vlade objavljen točan iznos prihoda od 107,4 milijarde kuna i rashoda od 122,3 milijarde kuna

'PRORAČUN KOJI POGODUJE INVESTICIJAMA'

'Proračun prati Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji ćemo poslati u Sabor krajem tjedna, a stupit će na snagu 1. siječnja 2011. i odrediti novi način poslovanja tvrtki u postkriznom razdoblju', rekla je premijerka Kosor u predstavljanju proračuna i naglasila da ga, kao ni Zakon o fiskalnoj odgovornosti, nije podržala oporba.

O politici Vlade i proračunu za 2011. godinu
Kosor je rekla: 'Smanjili smo porezno opterećenje građanima - krizni porez smo poslali u povijest prije nekoliko dana, nema novih poreza u 2011, ali cijela će godina biti obilježena odlukom kojom smo smanjili neporezna davanja kako bismo olakšali gospodarstvo. Zadržavamo zaštitu najugroženijih i nećemo više smanjivati plaće, mirovine, doplatke, a za rodiljne naknade smo izdvojili još i više.'

Kosor tvrdi da je ukupna razina javnog duga države u prosjeku zemalja novih članica Europske unije.

Kosor očekuje nove investicije i predviđa rast BDP-a u 2011. godini od 1,5 posto, 'a možda i veći'. Nabrojala je neke od predviđenih investicijskih projekata: 'Izgradnja energetskih objekata u iznosu od tri milijarde eura, do kraja godine trebao bi se raspisati i natječaj za izgradnju hidroelektrane vrijedne 125 milijuna eura, a izgradit će se i 560 kilometara novog plinovoda u vrijednosti 380 milijuna eura.'

'Ovaj proračun predstavlja započinjanje novih industrijskih procesa i jačanje konkurentnosti gospodarstva', rekla je Kosor i naglasila da su posebnim zakonom u Saboru prije nekoliko mjeseci zaledili proračunske rashode tako da se oni neće mijenjati u odnosu na prošli proračun. Tada su rashodi iznosili 122,4 milijarde kuna. Ministar Ivan Šuker ni premijerka nisu na predstavljanju proračuna otkrili točne rashode predviđene u novom proračunu.

ŠUKER: U 2011. ZADUŽIT ĆEMO SE 23,3 MILIJARDE

Kosor je nabrojala neke dodatne troškove koji nisu bili u prošlom proračunu: 'Za kamate oko 1,1, milijardu kuna, za vojnu opremu, za mirovine oko 163 milijuna kuna više, za školarine, za Ured predsjednika, novi popis stanovništva, za parlamentarne izbore i referendum za EU. Za proces proces pridruživanja u EU izdvojili smo dvije milijarde kuna.'

Kosor se pohvalila rastom industrijske proizvodnje od 3,1 posto, što je, kaže, 'vjetar u leđa da možemo izaći iz krize'.

Mirovine se neće smanjivati, ali ni povećavati!

Ministar gospodarstva Đuro Popijač tek je na kraju sjednice predstavio vrlo važne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se neće kao dosad dva puta godišnje mijenjati iznos mirovina s obzirom na ekonomska kretanja, nego se do kraja 2012. godine mirovine zamrzavaju.

'Mislim da možemo mirno dići ruku za ovaj proračun. Uz sve napore koje ćemo činiti da se pokrenu investicije, sigurna sam da će 2011. godina biti i godina osnaživanja gospodarstva i da će Hrvatska takva snažna postati 28. članica EU', zaključila je Kosor.

Ministar financija Ivan Šuker predstavljanje proračuna započeo je porukom oporbenim strankama s kojima će se u 2011. godini ponovo za fotelju boriti na parlamentarnim izborima: 'Dežurnim katastrofičarima odgovaram da ne plaše građane koji će dobiti plaće, mirovine, doplatak i socijalnu pomoć, Hrvatska će uredno servisirati svoje obveze, i to po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti koji oni nisu imali hrabrosti podržati.'

Šuker je podsjetio da su zbog krize prihodi u državnom proračunu pali na razinu iz 2007. godine, a rashodi su ostali isti kao 2010. godine.

'Što bi se dogodilo da smo, po željama nekih, smanjili plaće i mirovine? Pogodili bismo oko 1,8 milijuna građana, i mi to nismo napravili. Otvorili smo prostor za gospodarstvo i privatne investicije kako bismo popravili prihodovnu stranu proračuna. Ako se sve bude ostvarivalo – mi bismo mogli biti s proračunom ispod tri posto deficita, što nije zanemarivo', rekao je Šuker.

'Sljedeće godine morat ćemo se zadužiti 23,3 milijarde kuna, od čega je oko 9,9 milijardi izdvojeno za otplatu starih kredita', pojasnio je Šuker.

UZELAC: UČINILI SMO MALO!
Šuker tvrdi i da će 2012. godine za mirovine nedostajati 15,7 milijardi kuna te da moraju reagirati na drugi stup mirovinskog osiguranja.

'Rezultat svega ovoga je deficit središnje države koji bi trebao biti 4,3 posto. Izgleda puno, ali on je nominalno 12,5 milijardi kuna, a sad je 14,8 milijardi kuna', rekao je Šuker. 'Dežurnim katastrofičarima' poručio je: 'Neka straše svoje stranačke kolege, a građane neka puste na miru!'

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac jedini je bio suzdržan u raspravi, pa i kritičan oko proračuna: 'Zakon o fiskalnoj odgovornosti definira novi odnos prema javnome novcu i prema vlasti. Ja polazim od uvjerenja da su mnoge nevolje u kojima su se našle naše javne financije posljedica pogrešne svijesti o njihovoj namjeni. Ako ovaj zakon donese zaokret – ja ću biti zadovoljan, iako mislim da smo ovime napravili jako malo.'. Na kraju je ipak i Uzelac svojim glasom podržao ovogodišnji proračun.