PROCJENA un-A

Katastrofalne posljedice za žene i djevojčice: Zbog karantene sedam milijuna neplaniranih trudnoća

29.04.2020 u 08:15

Bionic
Reading

Mjere socijalne izolacije zbog pandemije koronavirusa mogle bi rezultirati sa sedam milijuna neplaniranih trudnoća, pokazuju u utorak objavljeni podaci Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA). Prekidi lanaca opskrbe mogli bi učiniti kontraceptivna sredstva nedostupnima za 47 milijuna žena u zemljama u razvoju, priopćila je UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Analiza UNFPA također predviđa da bi šest mjeseci karantene moglo rezultirati s 31 milijuna dodatnih slučajeva spolnog nasilja, budući da žene ostaju tijekom duljih vremenskih razdoblja zarobljene kod kuće.

Procjenjuje se da će odgađanje programa usmjerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dječjih brakova zbog pandemije rezultirati s dva dodatna milijuna slučajeva FGM-a i novih 13 milijuna dječjih brakova tijekom sljedećega desetljeća, koji bi inače mogli biti spriječeni, upozorava UNFPA.

Iako je riječ o grubim procjenama, ti podaci pokazuju "katastrofalne potencijalne posljedice covida-19 za žene i djevojčice diljem svijeta", istaknula je izvršna direktorica UN-ove agencije Natalia Kanem u medijskom priopćenju.

"Pandemija produbljuje nejednakosti, dovodeći dodatne milijune žena i djevojčica u opasnost da izgube mogućnost da planiraju svoje obitelji i zaštite svoja tijela i svoje zdravlje", rekla je Kanem. "Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni pod svaku cijenu", dodala je.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

UNFPA surađuje s vladama na jačanju zdravstvenih sustava, osiguranju dostupnosti ključnih usluga te poticanju uključivanja zajednice.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nedavno je upozorio na "užasavajući globalni skok" nasilja u obitelji za vrijeme krize koronavirusa, te pozvao vlade da intenziviraju napore usmjerene na sprječavanje nasilja nad ženama.