LNG TERMINAL

Katarski emir stiže u posjet Hrvatskoj

22.04.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Šeik Hamad Bin Kalifa al-Tani dolazi, na poziv predsjednika Stjepana Mesića, u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. S katarskim emirom dolazi i njegova supruga, emira Šeika Mozah, te ministar financija i gospodarstva, državni ministar za energiju i industriju, ministar poslovanja i trgovine i državni ministar za međunarodnu suradnju

ZAGREB - Nakon razgovora službenih izaslanstva na Pantovčaku predviđeno je potpisivanje nekoliko memoranduma o suradnji.

Predsjednik Stjepan Mesić je u Kataru boravio potkraj studenoga prošle godine na Konferenciji UN-a o financiranju razvoja, čiji su domaćini bili glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i emir al-Tani. Katarski je emir tada pokazao interes za suradnjom u području transporta katarskog plina za istočnu Europu, te istaknuo da je hrvatska obala najprikladnija za taj posao. Katarski emir navodno želi financirati gradnju LNG terminala na hrvatskoj obali.

Katarski emir će se sastati i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem i premijerom Ivom Sanaderom. Izaslanstva će razgovarati, kako je najavljeno, i o aktualnim svjetskim problemima, poput gospodarske krize, klimatskih promjena, pitanja razvoja i regionalnih kriza. Emir će u sklopu europske turneje posjetiti i Bjelorusiju te Bugarsku i Portugal.